Duitse komiek in beroep tegen censuur van satirisch gedicht over Erdogan

epa, ap
De Duitse satiricus Jan Böhmermann gaat in beroep tegen de beslissing van een rechtbank in Hamburg, die hem verbiedt om sommige passages uit zijn satirische gedicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan publiek te herhalen. Dat meldt zijn advocaat.

De rechtbank had dinsdag het publiek herhalen van een aantal passages van het gedicht over Erdogan verboden, omdat "er beperkingen staan op kritiek op het gedrag van een persoon onder de vorm van satire". De advocaat van Böhermann, Christian Schertz, noemt dat gerechtelijk bevel nu "manifest verkeerd" en stelt dat het gebaseerd is op "technische fouten".

Bovendien is Schertz van plan de rechtbank aan te manen om Erdogan een deadline van vier weken op te leggen om een rechtszaak voor te bereiden, en zal hij naar eigen zeggen aandringen bij het Grondwettelijk Hof om een beslissing te nemen in de zaak.

Böhmermann droeg het satirische gedicht op 31 maart voor op de Duitse televisie. Bondskanselier Angela Merkel stemde in met het Turkse verzoek om een strafprocedure tegen de komiek te starten, omdat het volgens het Duitse strafrecht nog altijd verboden is om staatshoofden te beledigen.

Verschillende Duitse deelstaten dienden vorige week in de Duitse Bundesrat, het hogerhuis van het Duitse parlement, al een verzoek in om het bewuste artikel onmiddellijk uit het strafwetboek te schrappen, maar de federale regering wil dat pas in 2018 doen.