Duitse kleuterschool tolereert geen indiaantjes met carnaval: ‘Het is respectloos’

Foto ter illustratie.
Raphaël Drent Foto ter illustratie.
Moet het indianenkostuum met carnaval in de ban? Als het aan een kleuterschool in het Duitse Hamburg ligt wel. De leiding heeft ouders met carnaval verboden om kinderen als indiaan naar school te sturen. Dat leidt tot veel discussie.

Bij de carnavalsviering was maandag geen enkel indiaantje te bekennen op de kleuterschool aan de Eulenstraße in Hamburg. De reden: de leiding van de school is niet gediend van ‘stereotypen’ en had dat de ouders van de school vooraf schriftelijk medegedeeld, meldt onder meer de Hamburger Morgenpost

Naast het indianenkostuum was bijvoorbeeld ook een uitdossing als sjeik verboden. “We besteden op school veel aandacht aan een cultureel sensibele, niet-discriminerende en vooroordelenbewuste opvoeding”, schrijft de school aan de ouders.

Brutale vernietiging

De kleuterschool in Hamburg verwijst in de brief aan de ouders naar een artikel dat werd gepubliceerd door het ministerie van Familiezaken. Daarin wordt dieper op het indianenkostuum ingegaan. “Het begrip indiaan werd de toenmalige bevolking tijdens de kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika opgelegd en is dus geassocieerd met de brutale vernietiging van deze groep mensen”, staat in de publicatie. 

“Zowel toen als nu worden de groepen en stammen die onder de indianen vallen gekenmerkt door een veelvoud van onderscheidende gebruiken, talen en kostuums. Ze over een kam scheren heeft net zo veel zin als je als Europeaan verkleden en vervolgens een kostuum met
dirndl, klompen en een baret aantrekken.” Je als westerling jolig uitdossen met schmink op je gezicht en veren op het hoofd is daarom “respectloos”, vinden de schrijvers.

Ook een meisje dat met carnaval als prinses verkleed gaat, of een jongen als piraat, krijgt kritiek. Een meisje als piraat of een jongens als zeemeerman vinden de schrijvers van het artikel dan weer wel leuk, omdat dat níet ‘geslachtsstereotype’ is. Een vermomming als dier wordt ook gezien als een redelijk alternatief.

Foto ter illustratie.
Jeroen Jongeneelen / het Fotoburo Foto ter illustratie.

Wit T-shirt

Een andere kleuterschool in Hamburg blijkt volgens de Morgenpost nog verder gegaan. Daar kregen kinderen met carnaval de opdracht om een wit T-shirt mee te nemen, dat vervolgens op school beschilderd kon worden.

De Duitse kranten stonden vandaag vol met berichten over het Hamburgse indianenverbod. De Hamburger Morgenpost schrijft in een commentaar dat er weliswaar rekening gehouden moet worden met gevoelens van minderheden, maar dat geen oorspronkelijke inwoner van Noord- of Zuid-Amerika last heeft van een kind in de Hamburgse wijk Ottensen dat een indianenpak aantrekt. 

Stern stelt in een commentaar dat politiek correct zijn niet verkeerd is, maar dat het in dit geval tot in het absurde wordt doorgetrokken. Op sociale media zijn de reacties ook niet van de lucht. “Welkom in de waanzin”, schrijft een Facebook-gebruiker volgens Rheinische Post. “De mensheid wordt steeds gekker”, constateert een ander.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anita Billen

  Waar gaat dat naar toe. Schandalig.

 • Eida Lam

  ik ga akkoord: dat ze zich maar eens bewust worden van hun eigen cultuur en zich opkleden als kleine Thors en Wodantjes

 • Rosa Cockx

  In wat voor wereld zijn we terecht gekomen? Niks mag nog er is altijd wel een groep op zijn tenen getrapt. De perfecte wereld is in aantocht dat we gaan gelukkiger zijn dat betwijfel ik ..

 • Emile De Smedt

  Ik beken schuld.Als kleine broekvent speelde ik cowboy en indiaan.Gendarm en dief.Met drie koningen op weg me ster en zwarte snuit.Enig excuus is niet geweten te hebben dat zoveel jaren later dat fout was.Wat wel is bijgebleven,stel mag niet liegen evenmin en vooral menen alles beter te weten zeker niet.En gelukkig voor de maatschappij waren we met al onze gebreken geen kuddemensen.

 • Riet Hemeleers

  Tegenwoordig heeft iedereen de mond vol van gelijkheid, discriminatie en verdraagzaamheid. Maar er is, door zo te hameren op deze vergezochte argumenten, nog nooit zoveel onverdraagzaamheid geweest als nu. Live a little and grow up !!!