Duitse extreemrechtse partij AfD valt klimaatactiviste Greta Thunberg aan: “Mentaal gehandicapte sekteleider”

EPA
De Duitse politieke partij AfD heeft het niet begrepen op Greta Thunberg, de Zweedse tiener die zich inzet voor de strijd tegen de klimaatverandering. De partij valt het zestienjarige meisje persoonlijk aan en noemt haar onder andere een oplichtster en “mentaal gehandicapt”. De klimaatopwarming – of liever de ontkenning ervan - is momenteel een hot topic voor de AfD, die zo kiezers probeert te werven. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace Unearthed en de antiterreurorganisatie Institute of Strategic Dialogue (ISD).

Onderzoek van het ISD en Unearthed, het platform voor onderzoeksjournalistiek van Greenpeace, toont aan dat de AfD het voorbije jaar via sociale media meer dan 900 posts verspreidde over het klimaat (dat is drie keer zoveel dan in de periode 2017 – 2018). De meerderheid van die berichten gingen over Greta Thunberg.

In aanloop naar de Europese verkiezingen eind deze maand nemen de aanvallen van de AfD op de Zweedse tiener nog meer toe. Op Facebook vergeleek AfD-politicus Martin Schiller in een ondertussen weer verwijderde post Thunberg zelfs met de Hitlerjugend (een Duitse nazi-jeugdbeweging die aan het eind van WOII ophield te bestaan). Maximalian Krah, AfD-kandidaat voor de Europese verkiezingen, riep haar op om hulp te zoeken voor haar “psychose”.

Op Facebook omschrijven AfD-leden Thunberg ook meermaals als leider van een sekte. In berichten worden regelmatig termen gebruikt als ‘CO2Kult’ (CO2-sekte), ‘Klimawandelpanik’ (klimaatveranderingspaniek) en ‘Klimagehirnwäsche’ (klimaatbrainwashing). Tijdens klimaatbetogingen delen leden van de AfD flyers uit waarop de klimaatverandering als onzin wordt afgedaan.

Irrationele politici

Het ontkennen van de klimaatverandering is een van de centrale pijlers geworden van het politieke platform van de AfD, zegt ISD-onderzoeker Jakob Guhl. “De AfD ontkent op sociale media al sinds 2016 dat de klimaatverandering door de mens werd veroorzaakt en hoewel de partij niet van standpunt is veranderd, is het duidelijk dat ze beslist heeft om er meer over te communiceren.”

“Het feit dat veel mainstreampolitici van het hele politieke spectrum in Duitsland een zestienjarige vrouwelijke activiste steunen die tot enkele maanden geleden compleet onbekend was, maakte het voor de partij (AfD) mogelijk om het geloof in de klimaatverandering af te doen als irrationeel, hysterie, paniek, sektarisch of zelfs een nieuwe religie. De aanvallen op Greta, die soms erg gemeen zijn, waaronder spotten met haar autisme, is een manier worden om de politieke tegenstanders van de AfD af te schilderen als irrationeel.”

Evenement

In het Duitse parlement wordt vandaag een evenement georganiseerd waar een groep controversiële wetenschappers en sprekers naar verwachting de klimaatverandering in twijfel zullen trekken. Het evenement wordt georganiseerd door het Duitse EIKE (Europees Instituut voor Klimaat en Energie), dat banden heeft met Amerikaanse organisaties die global warming ontkennen.
42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Moehmena Rahous

  Ik schaam mij voor jullie, politiekers, NGO's, middenvelders om deze 16-jarige puber, met persoonlijkheidstoornis, voor jullie kar te spannen om goedgelovigen de grootste onzin van de eeuw over ons klimaat te doen 'geloven', met als doel: macht en geld ! En het ergste, de essentie : ondertussen doen jullie niets, terwijl onze natuur, ons leefmilieu, onze aarde, lucht, water en ruimte naar de knoppen worden gemaakt door en voor menselijk profijt ! STOP CO2 onzin, START milieu aanpak NU!

 • Gerry Cle

  Het staat in haast alle wetenschappelijke studies dat broeikasgassen (CO2 en methaan) de temperatuur op aarde doen stijgen. Maar zelfs als men geen geloof hecht aan de menselijke invloed op het klimaat kan men toch niet ontkennen dat we veel te veel grondstoffen verbruiken en veel te veel vuilnis produceren. We moeten hoe dan ook naar een groenere economie.

 • Ronny Van de Wal

  Uitreksel uit het art in in Time (1974): "Gedurende de laatste 30 jaar is de gemiddelde temperatuur van de atmosfeer geleidelijk gedaald en deze trend vertoont geen enkele neiging weer te gaan stijgen. Onheilsprofeten onder de weerkundigen zien in deze weersafwijkingen in toenemende mate voorbodes van een nieuwe IJstijd." Toen was dit waarschijnlijk een zeer lucratieve topic....

 • ROBERT GERTS

  @Johan Van den Bergh : ook mentaal gestoord? ALLE rechtse partijen ter wereld mogen voor het rot van de straatvuitgescholden worden! Heel normaal. Terwijl LINKS overal, met hun laffe sjaaltjes en bivakmutsen) steden in brand steken, en het dan op rechts steken. Algemeen bekend. Antifa faggets. Ikzelf geloof OOK niet in een door de mensheid veroorzaakte klimaatsverandering. En met mij, talloze wetenschappers. Geld. Daar is het om te doen! De aarde evolueert al miljoenen jaren. ZONDER auto’s! E

 • louis van hoeylandt

  het is niet de manier om de waarheid te vertellen , het had iets respectvoller gekund , maar neemt niet weg dat het de waarheid is en dit kind gebruikt word of beter gezegd misbruikt word