Duitse defensieminister gekant tegen herinvoering legerdienst

Ursula von der Leyen.
Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa Ursula von der Leyen.
De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen zegt dat ze gekant blijft tegen de herinvoering van een nationale burger- of legerdienst in Duitsland. Een zekere groep binnen de politiek en de bevolking promoot het idee.

"Vandaag gaat het steeds meer over cyberaanvallen, hybride oorlogen, assymetrische bedreigingen van terroristen of de stabilisering van bedreigde landen als Mali en Irak, om chaos, geweld en ontheemding tegen te gaan", zegt Von der Leyen in de zondagseditie van boulevardblad Bild. "Voor die opdrachten hebben we zwaargetrainde en gemotiveerde experts nodig, echte professionals."

Een deel van de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel is voorstander van een vorm van legerdienst voor jongvolwassenen. De algemene secretaris van de partij, Annegret Kramp-Karrenbauer, voert de groep aan die het idee genegen is. Zeven jaar geleden werd de legerdienst afgeschaft.

Von der Leyen, die deel uitmaakt van de CDU zegt dat het debat over het idee belangrijk is, ook al is ze er zelf tegen gekant. Het toont volgens haar het grote belang aan van het leger voor Duitsland.

Erkenning

"In plaats van een nieuwe legerdienst zou ik liever meer investeringen en erkenning van de maatschappij zien voor mannen en vrouwen in uniform, die hun leven riskeren voor vrijheid", zei Von der Leyen.

Volgens een peiling vorige week van publieke omroep ZDF is 68 procent van de Duitsers voor een legerdienst. In 2011 werd die afgeschaft, toen Duitsland besliste om de Bundeswehr te professionaliseren.

Critici in de CDU en de Beierse zusterpartij CSU benadrukken de kosten die het herinvoeren van een vorm van legerdienst met zich zou meebrengen. Het geld zou moeten komen van een defensiebudget dat hard nodig is om de Bundeswehr te moderniseren.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JOHAN Goossens

  het zal nog nodig zijn want er hangen stormwolken over europa zal wel een hele aanpassing zijn als ze hun gsm op hun kamer moeten laten liggen

 • Ludovic De Beuckeleer

  natuurlijk dat die dame ertegen is , ze kent het niet ( met uitzondering van de dames die gediend hebben) en daarom ongeschikt om zulk een departement te leiden. zelf heb ik gediend in de 10JBW en het was een mooie tijd waarin we elkaar respecteerden en voor elkaar opkwamen , nogal wat anders dan de ego cultuur die er nu heerst onder de jeugd.

 • VIVIANE bastenie

  Ik heb nog 24 maanden gediend ,was meer in het buitenland dan hier maar ik heb er geen spijt van gehad,ik vond het een meerwaarden in mijn leven,ik heb er veel geleerd,en voor de meerderheid van onze jeugd zal het ook zinvol zijn,maar dat is mijn mening.

 • WILFRIED DE WILDE

  Het is een hersenspinsel dat het leger je discipline bijbrengt. Het dient echt voor niets, er is zelfs onvoldoende geld voor de brandstof. Het was wel de plezantste tijd van mijn leven.

 • Ludovic De Beuckeleer

  heb er een fijne tijd beleeft .