Duitse arts staat terecht voor dood Vlaamse kankerpatiënte

Klaus Ross/Leentje Callens
RV Klaus Ross/Leentje Callens
In Duitsland is het proces begonnen tegen natuurgenezer Klaus Ross (61) die zijn patiënten behandelde met een experimenteel medicijn. Drie mensen stierven door de behandeling, waaronder ook een Vlaamse vrouw. Een vierde slachtoffer raakte zwaargewond. Het gerecht beschuldigt Ross van dood door schuld en schending van de geneesmiddelenwet.

Ross had destijds een alternatieve kankerkliniek in Bracht, net over de grens met Nederlands-Limburg. Hij is geen echte dokter, maar een natuurgenezer. Hij beloofde zijn patiënten een biologische behandeling tegen kanker, met zo goed als geen bijwerkingen. 

Kapotte weegschaal

Ross gebruikte daarvoor de experimentele glucoseblokker 3-broompyruvaat (3-BP), een middel dat niet werd goedgekeurd als geneesmiddel omdat het uiterst nauwkeurig moet worden afgewogen. Net daar liep het fout. De weegschaal van de beklaagde was niet geijkt, waardoor hij een veel te hoge en fatale dosis toediende aan zijn patiënten.

De drie slachtoffers overleden kort na hun laatste behandeling bij Ross, twee Nederlanders - een 55-jarige man en een 43-jarige vrouw - en de Vlaamse Leentje Callens (55). De arts staat terecht voor ‘dood door schuld’, niet voor moord. In totaal onderzocht het gerecht ongeveer zeventig sterfgevallen.

Overdosis

Klaus Ross zei vandaag voor de rechtbank in Krefeld dat hij geen idee had hoe of waardoor de drie patiënten tot zeven keer de dosis kregen. “Ook ik wil dit graag weten”, bezwoer de natuurgenezer. Volgens zijn advocate Ursula Biss was er niets mis met de weegschaal.

De rechtbank heeft tien zittingsdagen ingepland. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.