Duits parlementslid neemt zelf twee vluchtelingen in huis

Vluchtelingen uit Eritrea wachten bij een meer in de buurt van de Eurotunnel in Calais.
GETTY Vluchtelingen uit Eritrea wachten bij een meer in de buurt van de Eurotunnel in Calais.
Een Duitse parlementariër, Martin Patzelt, heeft twee vluchtelingen uit Eritrea in huis genomen en hielp de jongemannen werk vinden in de buurt.

Patzelt woont in de buurt van Frankfurt, in het oosten van Duitsland, en is lid van de christendemocratische CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel. De Eritreeërs verblijven al een maand in zijn huis. Het initiatief helpt om "polarisering en vijandigheid tegenover migranten tegen te gaan", vertelde hij aan het Duitse ARD TV. 

Patzelt heeft een groot huis in Briesen, een dorpje in het oosten van Duitsland. De twee Eritreeërs - Haben (19) en Awet (24) delen de bovenste verdieping van de villa met een van Patzelts volwassen zonen.

Patzelt ontmoette het duo bij de lokale kerk en nodigde hen thuis uit. Later stelde hij voor om te blijven logeren. Ze communiceren in gebroken Engels, maar de Eritreeërs zouden nu ook Duitse lessen volgen. Dankzij Patzelt vond een van de vluchtelingen een tijdelijke job bij het lokale bestuur. Zijn landgenoot werkt in een supermarkt.

Lokale bedrijfjes reageerden nochtans sceptisch toen Patzelt hen benaderde in de zoektocht naar een job voor de twee Eritreeërs. De lokale handelaars waren bang voor een taalbarrière en vreesden dat de twee vluchtelingen zich niet zouden kunnen aanpassen aan hun nieuwe werkplek.

Eritrea wordt ook wel 'het Noord-Korea van Afrika' genoemd: het land is geïsoleerd en wordt met ijzeren hand geregeerd.

Het Noord-Korea van Afrika

Veel Eritreeërs zijn naar Europa gevlucht. Eritrea wordt ook wel 'het Noord-Korea van Afrika' genoemd: het land is geïsoleerd en wordt met ijzeren hand geregeerd. Sinds de onafhankelijkheid van Ethiopië heeft de Eritrese overheid duizenden mensen gevangengenomen, vaak om politieke redenen. Internationale waarnemers spreken zelfs van een van de meest repressieve regimes ter wereld.

Meestal worden Eritreeërs en Syriërs in Duitsland als vluchteling erkend, waardoor ze kunnen blijven. Maar Duitsland wordt momenteel verscheurd door een intens debat over migranten. Door het enorme aantal bootvluchtelingen dat de Middellandse Zee oversteekt, is de hoeveelheid migranten immers fel toegenomen. Dat zet lokale autoriteiten onder druk en kost de overheid meer geld.

Een baby uit Ethiopië zit tussen Eritrese en Ethiopische vluchtelingen in Calais.
REUTERS Een baby uit Ethiopië zit tussen Eritrese en Ethiopische vluchtelingen in Calais.

Doodsbedreigingen

Om dagelijkse uitgaven te bekostigen, ontvangt Patzelt voor elke vluchteling honderd euro per maand van het Duitse vluchtelingenfonds. Het zou de Duitse staat ongeveer tweeduizend euro kosten om de twee Eritreeërs onder te brengen in een asielcentrum. Haben en Awet krijgen elke maand ook een uitkering van 326 euro om van te leven en om bijvoorbeeld nieuwe kleren te kopen.

Vorig jaar schreef Patzelt een open brief aan politicus Hans-Christian Stroebele van de Duitse Groenen, waarin hij voorstelt om meer burgers een vluchteling in huis te laten nemen, in plaats van hen in asielcentra te plaatsen. Patzelt ontving doodsbedreigingen na die publicatie.

Lees het hele verhaal hier