Duits minister Schäuble "zeer sceptisch" over kansen op akkoord met Griekenland

AFP
Vandaag is D-day voor Griekenland. Om 15 uur komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen met de bedoeling een doorbraak te bereiken over de aanpak van de Griekse schuldencrisis. Toonde Griekenland zelf zich het voorbije weekend optimistisch over de kansen op een akkoord, dan is dat in Duitsland wel even anders. "Ik ben zeer sceptisch", zei minister Wolfgang Schäuble deze ochtend.

Loopt het steun- en hervormingsprogramma van Griekenland definitief af op 28 februari of wordt het alsnog verlengd? Krijgt Griekenland een nieuw programma aangemeten en heeft het intussen recht op een overbruggingskrediet? Dat lijken de cruciale vragen die vanavond en -nacht beantwoord moeten worden.

Gevraagd of er een oplossing gevonden kan worden, antwoordde Wolfgang Schäuble vandaag afwachtend. "Op basis van wat ik gehoord heb over de technische gesprekken van afgelopen weekend ben ik zeer sceptisch. Maar vandaag zullen we een verslag krijgen en dan zien we wel", zei hij tijdens een radio-interview. Hij voegde eraan toe dat Duitsland geen 'Grexit' wil, maar dat Athene wel "aan een minimumaantal eisen moet voldoen".

In verschillende Griekse steden werd gisteren nog betoogd tegen de besparingen die uitgevoerd werden in het kader van het programma dat met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds overeengekomen is.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis toonde zich het voorbije weekend alvast optimistisch. "De ontwikkelingen van de voorbije dagen hebben mij de hoop gegeven dat, ondanks de verschillen, aan beide zijden de wil bestaat om raakvlakken te vinden tussen het vorige programma en een nieuw akkoord tussen Europa en Griekenland."