Duits gerecht steunt beslissing buitenwipper: 44 jaar is te oud voor technofestival

Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.
In het Duitse München geeft het gerecht een buitenwipper gelijk nadat die een 44-jarige weigerde binnen te laten op het technofestival Isarrauschen.  “Er zijn genoeg andere evenementen in de buurt waar de bezoekers niet zo jong hoeven te zijn”, luidt het vonnis. 

Tijdens een avondje stappen in augustus 2017, werd een 44-jarige man de toegang ontzegd tot een festival. De reden: hij was te oud volgens de buitenwipper voor het feestje. “Hier laat ik het niet bij. Ik dien een officiële klacht in”, luidde het na een buitensporige woordenwisseling. Hij belde de organisatie op om het voorval te melden en eiste een schadevergoeding op basis van discriminatie, maar tevergeefs. Daarna diende hij een klacht in bij het gerecht, maar ook daarbij komt hij nu van een kale reis terug.

Focus op beleving en sfeer

Volgens hem zag hij er geen 44 jaar oud uit en was hij bovendien in het bijzijn van zijn jongere vriendin. Met dit argument overtuigde hij de rechtbank niet: “Bij zulke festivals ligt de focus zowel op de muziek als op de beleving en sfeer. Het succes hangt onder andere af van de interactie tussen de bezoekers. Een zorgvuldige selectie van bezoekers is daarom essentieel voor zowel de organisatoren als de bezoekers zelf”, verklaart de rechtbank. Met andere woorden: als de organisatie zegt dat de 44-jarige man te oud is, dan is dat zo.

Een klare schande volgens de man. In beroep verloor hij de zaak opnieuw, maar hij blijft niet bij de pakken zitten. Zijn klacht is momenteel opnieuw in behandeling.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric De landtsheer

  Waarom niet een antidiscrimantietocht organiseren en intussen vitrines vernielen, politiemensen belagen,...? Zo deed #BLM het toch ook?

 • Gino Denil

  Waarom zou een muziekvoorkeur gebonden moeten zijn aan een leeftijd. Mogen jongeren dan ook niet meer binnen op een klassiek concert.

 • Kurt Bourdeaux

  Veel DJ's mogen dan ook niet meer draaien op een techno festival denk ik. Onze leeftijdsgroep was er bij toen alles ontstond maar mogen er niet meer heen dus. Discrimineren op kleur mag niet, op leeftijd wel.

 • Wim Salomon

  Als dit geen discriminatie is ...

 • Christine Laevers

  Zelfs al gaat het over de sfeer en de interactie tussen de mensen, dan nog klopt het niet. Dan hadden die festivalorganisatoren er een privé-club van moeten maken met lidkaarten. Anders kan het volgens mij juridisch niet. Slechte advocaat ? Stel je voor dat de Rolling Stones alleen nog maar 60 plussers als publiek mogen hebben ?