Duits farmabedrijf lanceert snelle ebolatest

Mensen wachten op behandeling in een ziekenhuis in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia.
GETTY Mensen wachten op behandeling in een ziekenhuis in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia.
Het Duitse farmabedrijf Stada lanceert volgende maand een test die binnen enkele minuten een infectie met het ebolavirus kan vaststellen. Zo kan de verspreiding van de ziekte vetraagd worden.

De test werd ontwikkeld door de Duitse diagnosefirma Senova. De resultaten van de test zijn gebaseerd op voorbehandelde bloedstalen van patiënten, de test geeft binnen tien minuten resultaat.

Stada wil de test vooral gebruiken op overleden patiënten omdat hun lichaamssappen niet voorbehandeld dienen te worden vooraleer ze te testen. Het virus verspreidt zich maar al te vaak door contact van rouwende familieleden met hun overleden geliefden.

"De virale infectie bij mensen die aan ebola zijn gestorven is zo hoog dat een simpel uitstrijkje van de keel volstaat om een snelle test uit te voeren", stelt de baas van Senova, Hans Herman Soeffing.

Het aantal nieuwe gevallen van ebola steeg de voorbije week in de drie landen de er het zwaarst door getroffen zijn, zo stelde de Wereld Gezondheidsorganisatie.

In totaal zijn al 8.981 mensen aan ebola gestorven van de 22.495 bekende gevallen in negen landen sinds de uitbraak in december 2013.

Om de nieuwe test te gebruiken op levende patiënten zullen bloedstalen eerst moeten behandeld worden in centrifuges die op batterijen draaien. Die zijn voorhanden in de meeste noodcentra, zo stelt een woordvoerder van Stada.

De test zal vanaf volgende maand aan hulporganisaties verkocht worden tegen 3,20 euro per stuk.