Duikboot uit WOI na 100 jaar eindelijk teruggevonden. Het wrak werpt licht op wat er met de bemanning moet zijn gebeurd

Een duiker onderzoekt het wrak van de E5.
rv Een duiker onderzoekt het wrak van de E5.
Amateurarcheologen hebben voor de kust van het Nederlandse Schiermonnikoog het wrak gevonden van een Britse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog die 100 jaar geleden verdween. De nabestaanden van de 29-koppige bemanning kwamen nooit te weten wat er precies met de opvarenden was gebeurd. Tot nu, want aan de hand van het wrak konden hun laatste momenten worden gereconstrueerd.

De HMS E5 was de allereerste Britse duikboot ooit die een torpedo afvuurde tijdens de Groote Oorlog. In 1916 verdween hij plots van de aardbodem. En niemand die wist wat ermee was gebeurd. Er werd aangenomen dat hij op een mijn was gevaren, terwijl de bemanning de overlevenden van een beschoten vissersboot probeerde te redden. Maar zijn rustplaats bleef een mysterie.

De E5. Op de commandotoren zie je ook het identificatienummer 85.
rv De E5. Op de commandotoren zie je ook het identificatienummer 85.

Tot duikers op de nagenoeg intacte romp van het vaartuig stootten. Ze hadden toestemming gevraagd aan de Nederlandse autoriteiten om een wrak te onderzoeken in een drukke vaargeul voor de kust van Schiermonnikoog, bij de Duitse grens. Groot was hun verbazing toen ze tussen de mossels en de zeeslakken op de boeg het opschrift van de 54 meter lange E5 ontwaarden. Iets verderop vonden ze ook de commandotoren van de onderzeeër, waar zijn identificatienummer '85' op stond.

De archeologen stelden vast dat er geen tekenen van grote schade aan de romp waren, wat tot de conclusie leidde dat de duikboot niet het slachtoffer was geworden van vijandelijk vuur. De luiken stonden wel open, een aanwijzing dat de bemanning nog een vergeefse poging had ondernomen om de onderzeeër te verlaten.

Achterkleinzoon
"Ik kon het eerst niet geloven dat ze het wrak hadden gevonden", aldus Richard Eckersley (51), de achterkleinzoon van onderofficier Francis Garratt Cowburn (31), een van de bemanningsleden die het leven lieten. Samen met zijn familie gedenkt hij nog elk jaar de ramp. "Eindelijk zullen we dit hoofdstuk kunnen afsluiten. Het mysterie was een permanente bron van verdriet voor ons."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels