Dubai zet politiehonden in om reizigers met coronavirus op te sporen

Nadat reizigers eerst een bloedstaal afstaan, speuren speciaal opgeleide politiehonden het coronavirus op.
Emirates News Agency Nadat reizigers eerst een bloedstaal afstaan, speuren speciaal opgeleide politiehonden het coronavirus op.
Dubai introduceert een nieuwe manier om mensen op te sporen die besmet zijn met het coronavirus. Onder meer op de luchthaven maakt het land daarvoor gebruik van speciaal opgeleide politiehonden. Die kunnen het coronavirus opsporen bij de mens.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dat honden vrij snel getraind kunnen worden om het coronavirus op te sporen, kwam eerder al aan het licht in Duits onderzoek. Volgens Emirates News Agency is Dubai Airport de eerste luchthaven ter wereld die de methode ook effectief gebruikt om het virus te bestrijden. De honden zouden Covid-19 kunnen detecteren met een nauwkeurigheid van 92 procent. 

Passagiers die vanuit risicogebied komen, moeten bij aankomst in de luchthaven een zweetstaal afstaan aan de Dubai Health Authority, de gezondheidsautoriteit. “Reizigers die bang zijn van honden, moeten geen schrik hebben”, klinkt het. De bloedmonsters komen terecht in een aparte ruimte, waar een K9-speurhond de stalen opspoort die besmet zijn met het coronavirus. De resultaten zijn bekend binnen één minuut.

Deze honden zijn actief op Dubai Airport, maar het land wil ook honden inzetten bij politiepatrouilles, aan winkelcentra of bij evenementen.
Emirates News Agency Deze honden zijn actief op Dubai Airport, maar het land wil ook honden inzetten bij politiepatrouilles, aan winkelcentra of bij evenementen.

Op de luchthaven gaat het om een extra maatregel. Wie naar Dubai wil reizen, moet immers verplicht door middel van een PCR-test kunnen aantonen dat hij of zij niet besmet is. Wat gebeurt met reizigers waarbij de honden het virus ontdekken, is niet duidelijk. Wellicht worden ze in quarantaine geplaatst.

Dubai wil de honden ook inzetten om het virus op andere plaatsen op te sporen. “Ze kunnen gebruikt worden bij politiepatrouilles of voor het beveiligen van winkelcentra, evenementen of andere vitale voorzieningen”, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten. 

Lees ook:

Als we meer testen, kunnen we dan knuffelen zoals voetballers? (+)

INTERVIEW. Viroloog Steven Van Gucht: “Voor terugkeer naar normaal leven moeten we nog enkele maanden geduld hebben” (+)

Van “geen Covid-patiënten” tot “het begint drukker te worden”: zo staan de ziekenhuizen uit jouw buurt er momenteel voor (+)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • RENE LENAERTS

    Binnen zes maanden, de tijd om honden te trainen, moet dat hier ook kunnen. Maar in de laboratoria gaan ze dat niet graag zien wegens minder inkomsten.

  • molly DE RIDDER

    Ocharme, als die honden aan dat bloed moet ruiken kunnen ze dan ook niet besmet worden met het coronavirus ? Of is dat van generlei waarde en worden die gewoon opgeofferd ?

  • Johnny Dujardin

    In Belgie,gaan ze dit binnen 20 jaar ook doen.