DSK getuigt op prostitutieproces: "Ik heb geen misdaad begaan"

Bij aankomst bij rechtbank gooiden drie activistes van Femen zich met ontbloot bovenlichaam op de wagen.
AFP Bij aankomst bij rechtbank gooiden drie activistes van Femen zich met ontbloot bovenlichaam op de wagen.
Dominique Strauss-Kahn, oud-topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moet vandaag voor het eerst getuigen in de strafzaak tegen hem. Hij wordt verdacht van het runnen van een prostitutienetwerk. Bij aanvang liet hij meteen verstaan dat hij "geen misdaad, noch misdrijf" heeft begaan.

De voormalig topman zou samen met dertien anderen seksfeestjes hebben georganiseerd in Hotel Carlton in Lille. Het is in Frankrijk strafbaar om mensen in contact te brengen met prostituees. Als Strauss-Kahn schuldig wordt bevonden, hangt hem tien jaar cel en een boete van 1,5 miljoen euro boven het hoofd.

De zaak tegen de 65-jarige Strauss-Kahn is vorige week begonnen, onder grote belangstelling van de media.

Drie activistes van de feministische groepering Femen belaagden dinsdag de auto van Strauss-Kahn toen deze aankwam bij de rechtbank in Lille. Een van de vrouwen sprong halfnaakt op de motorkap van de auto. De twee anderen bleven aan beide zijden van de auto staan. De drie werden opgepakt door de politie die door de actie werd verrast.

DSK moet zich verantwoorden voor zijn rol bij feestjes in Rijsel, Parijs en Washington. Gedurende drie dagen zal hij geconfronteerd worden met voormalige prostituees die voor die avonden werden ingeschakeld.

REUTERS