DSK gebruikte codewoorden als "materiaal" en "cadeau" voor vrouwen

AP
Dominique Strauss-Kahn heeft voor het Franse gerecht gezegd dat codewoorden als "materiaal" of "cadeau" niet rechtvaardigen dat hij van souteneurschap beschuldigd wordt. DSK en zijn vrienden gebruikten dergelijke woorden voor vrouwen die deelnamen aan hun seksfeestjes.

De correctionele rechtbank van Rijsel zal Dominique Strauss-Kahn niet meer ondervragen in het kader van de zaak-Carlton. Twee dagen lang heeft de gewezen topman van het Internationaal Monetair Fonds zich moeten verantwoorden voor feiten van souteneurschap met verzwarende omstandigheden. Hij herhaalde meermaals dat hij niet wist dat de meisjes die hem door zijn vrienden werden voorgesteld, prostituees waren.

Hij, een pooier? "Absurd", zei de man die "geen ronselaar nodig heeft" om aan gezelschapsdames te geraken. Zijn vrienden Fabrice Paszkowski en David Roquet bekenden dat ze "materiaal" aanbrachten bij DSK en zeiden dat ze voor hem verborgen hielden dat het om prostituees ging. "Het was ons geheim", aldus de twee mannen.

De gewezen minister gaf wel toe dat hij te vinden was voor seksuele praktijken "die niet meer verboden zijn door de Franse strafwet". De twaalf "orgieën" waaraan DSK over een periode van drie jaar deelnam in Parijs, Rijsel, Brussel en Washington, waren voor hem vooral "ludieke feesten".

Hij betwistte dat hij had kunnen "raden" welk beroep de meisjes uitoefenden die door zijn vrienden aangedragen en betaald werden. Hij herhaalde ook dat hij niet de gewoonte had een beroep te doen op prostituees en dat het, in het licht van zijn functie en zijn politieke ambities, gevaarlijk geweest zou zijn zich met dergelijke vrouwen te vertonen. "Ik heb nooit het gevoel gehad dat ze voor mij kwamen. Ze kwamen om deel te nemen aan een feestelijke namiddag onder vrienden."

Wil je met mij en materiaal een prachtige pikante club in Madrid ontdekken?

DSK in een sms

Pikante club

"Wil je met mij en materiaal een prachtige pikante club in Madrid ontdekken?", vroeg DSK aan zijn vriend Fabrice Paszkowski in een van de vele sms'en uit het dossier waarover de ex-topman van het Internationaal Monetair Fonds donderdag ondervraagd werd.

Strauss-Kahn (65) gaf in de loop van het gerechtelijk onderzoek toe dat deze termen een ongelukkige keuze waren. Maar hij ontkent dat hij de aanzet gaf voor de seksfeesten, waarvoor hij tien jaar cel en 1,5 miljoen euro boete riskeert.

Een van de verwijten tegen DSK is dat hij in Parijs een appartement ter beschikking stelde voor de organisatie van avonden met prostituees. Een inbreuk van souteneurschap is "het ter beschikking stellen van lokalen of terreinen die niet door het publiek gebruikt worden, aan één of meerdere personen, wetende dat ze er zich aan prostitutie zullen overgeven".

Het is de laatste zitting over souteneurschap met verzwarende omstandigheden. De rechtbank van Rijsel wil daarna de DSK-pagina omdraaien om een luik over oplichting aan te snijden in de zaak-Carlton.

De advocaten van DSK, die in de zaak van het Sofitel in New York buiten vervolging werd gesteld door het Amerikaanse gerecht, zullen volgende week de vrijspraak pleiten voor hun cliënt. Het proces zou op 20 februari moeten eindigen.