Drukste dag ooit in luchtvaartgeschiedenis: 230.409 vliegtuigen geteld

Donderdag waren er 230.409 vliegtuigen in de lucht.
flightradar24.com Donderdag waren er 230.409 vliegtuigen in de lucht.
Het was woensdag bijzonder druk in het wereldwijde luchtruim. Het Zweedse bedrijf Flightradar24 telde die dag maar liefst 230.409 vliegtuigen in de lucht. Dat is een absoluut record in de luchtvaartgeschiedenis. 

Flightradar24 meldde gisteren op Twitter dat het de eerste keer ooit was - sinds het bedrijf in 2006 begon met het in realtime bijhouden van vluchtgegevens - dat er zo veel vliegtuigen in de lucht waren. Om te illustreren hoe druk het precies was, deelde het bedrijf een wereldkaart met meer dan 230.000 vliegtuigpictogrammen. Vooral boven de Verenigde Staten, Europa en Zuidoost-Azië kleurde de kaart geel. 

Het record ligt vermoedelijk nog hoger dan het aantal vliegtuigen dat woensdag werd geteld, want Flightradar24 houdt geen rekening met vluchten in de zogenaamde “gevoelige” sectoren. Zo worden militaire vluchten niet meegerekend. 

Woordvoerder Ian Petchenik verduidelijkt dat almaar meer vliegtuigen uitgerust zijn met ADS. Vliegtuigen met dit systeem zenden periodiek hun positie en andere informatie uit aan grondstations en naburige vliegtuigen die met hetzelfde systeem zijn uitgerust.
 

De kans is overigens groot dat het record dit jaar nog een paar keer wordt verbroken, zo gaat Petchenik verder. Misschien zelfs deze week nog. Eind juli is immers de drukste periode van het jaar voor het luchtverkeer. 
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arend Donderbusser

  Op welke cijfers baseer jij je uitspraak Yves? Driekwart? Nochtans geef ik je deels gelijk - wie in zit met het milieu moet zijn best doen om (bijna) nooit het vliegtuig te nemen. Zoals ik. Ik ga op vakantie met de trein. Duurt langer, kost meer. Maar ik zit in met het milieu en daar heb ik dan ook iets voor over. Geen kinderen, geen auto, geen vliegtuig. Daarmee doe ik al meer dan 90% van de bevolking.

 • Yves Pinoy

  En driekwart van al die passagiers zijn de groene jongens die gedurende hun vakantie van kleur veranderen. Eénmaal terug op eigen bodem veranderen ze automatisch in slinkse groene sfinxen die het geld uit de zakken klopt van de mensen die NIET op reis kunnen gaan wegens te duur. Vraag 7,5 % tax per passagier en betaal daar dan je groene dromen mee. 230.409 vliegtuigen met (als referentie) 150 passagiers per vliegtuig. Reken maar uit en doe dat eens maal 365 dagen.

 • Gerard ceulemans

  Ze zijn goed bezig. Doe maar rustig verder. Het kan toch geen kwaad. Vliegen maar, er is lucht genoeg. Vergeet niet wat die uitstoten.

 • raf peeters

  Zijn ze de cruise schepen nog vergeten .Met ca wereldwijd 950 van deze extreme vervuilers die om en bij de 13 ton per uur door de schouw blazen,dan nog van het zwaarste vuile stookolie is er ook niks mis voor milieu.Omwonende van de haven van Hamburg berichten als zo een bengel de haven heeft aangedaan en ook te zien in reportage dat de ramen gewoon zwart van 't roetneerslag zijn.Maar niks mis mee gaat overigens om 22 miljoen passagiers per jaar ,maar dat autootje is de boeman.

 • Henri Parmentier

  Wat gaan de klimaat biebers daar op zeggen of zaten er velen van hen zelf in de hypocrieten