Druk op Zuma neemt toe: State of the Nation-toespraak uitgesteld

Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma.
REUTERS Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma.
De jaarlijkse State of the Nation-toespraak, die de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma normaal donderdag zou houden, is uitgesteld. Dat heeft parlementsvoorzitter Baleka Mbete bekendgemaakt. De beslissing is een gevolg van de groeiende druk op Zuma om, vanwege de vele corruptieklachten, op te stappen.

Vanuit de oppositie, maar ook vanuit Zuma's ANC, werd opgeroepen om de State of the Nation uit te stellen. Jackson Mthembu, chief whip voor het ANC in het Zuid-Afrikaanse parlement, reageerde al dat de ANC-parlementsleden de beslissing om de toespraak uit te stellen, verwelkomen. "Het is in het belang van ons land", aldus Mthembu. Een nieuwe datum wordt binnenkort aangekondigd.

Julius Malema, leider van de extreemlinkse Economic Freedom Fighters (EFF), tweette kort na de aankondiging van het uitstel dat het ontslag van Zuma "elk ogenblik vanaf nu" kan komen.

Spoedbijeenkomst

De druk op Zuma om af te treden en nu al de macht over te laten aan Cyril Ramaphosa neemt toe. Die laatste werd eind vorig jaar al leider van de ANC en is kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2019.

Morgen komt de top van het ANC samen om finaal over de toekomst van de president te beslissen. Gisteren was er ook al een spoedbijeenkomst van de top, maar die top raakte het niet eens over een unanieme beslissing. De 75-jarige Zuma heeft tot nu toe alle oproepen om af te treden en moties van wantrouwen overleefd.

Vandaag voegde ook de Nelson Mandela Stichting zich bij de tegenstanders van Zuma. Onder Zuma kreeg Zuid-Afrika te maken met "systematisch plunderen", aldus de Stichting. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.