Drugshandel van taliban groter dan ooit

Afghaanse boeren aan het werk op een papaverveld. Papaver wordt gebruikt voor de productie van heroïne.
UNKNOWN Afghaanse boeren aan het werk op een papaverveld. Papaver wordt gebruikt voor de productie van heroïne.

De taliban verdienen vandaag meer geld met de internationale handel in Afghaanse drugs dan in de tijd toen ze in de jaren negentig aan de macht waren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het VN-agentschap voor Drugs en Criminaliteit (UNODC), dat vandaag onder de titel "Afhankelijkheid, Criminaliteit en Opstanden: de grensoverschrijdende bedreiging van de Afghaanse opium" in Wenen werd vrijgegeven.
 
Inmiddels verdienen de taliban en andere opstandelingen in Afghanistan jaarlijks tussen de 90 en 160 miljoen dollar, tien jaar geleden was dat nog tussen de 75 en 100 miljoen.
 
Verschrikkelijke gevolgen
"De rechtstreekse participatie van de taliban aan de opiumhandel laat hen toe een oorlogsmachine te financieren, die technologisch steeds complexer en uitgebreider wordt", zei UNODC-directeur Antonio Maria Costa. Het rapport wil ook de verschrikkelijke gevolgen aantonen die de opium- en heroïnehandel onder andere voor de gebruikers in Europa, Rusland, India, China en de Balkanlanden heeft.
 
Zo worden vandaag elk jaar meer Russen het slachtoffer van Afghaanse drugs (30.000 per jaar) dan soldaten van het Rode Leger sneuvelden in de tien jaar durende Afghaanse oorlog. In de NAVO-landen sterven elk jaar 10.000 mensen aan een overdosis Afghaanse drugs - dat is vijfmaal meer dan het totaal aantal NAVO-soldaten dat in Afghanistan de afgelopen acht jaar om het leven is gekomen.
 
Hiv-epidemie
In Centraal-Azië heeft het drugsgebruik een hiv-epidemie uitgelokt. "Opium heeft sinds de periode van afhankelijkheid in China 100 jaar geleden nooit meer zo veel leed veroorzaakt", verklaarde Costa. (afp/adv)