Drugscriminelen verstoren plots zonvakantie van toeristen aan Costa del Sol: “Als je de politie belt, vermoord ik je”

Amateurbeelden drugsdeal Estepona.
Facebook Amateurbeelden drugsdeal Estepona.
Een voor toeristen populair zandstrand in het Zuid-Spaanse Estepona was maandag plotseling het decor van een spectaculaire drugsdeal. Tientallen strandgangers lagen nietsvermoedend te zonnen toen opeens een bende drugssmokkelaars het strand bestormde en grote ladingen drugs in een speedboot laadde. Ooggetuigen werden gesommeerd hun telefoons met rust te laten. “Als je de politie belt, dan vermoord ik je.’’

Een grote drugssmokkel op klaarlichte dag en onschuldigen die met de dood bedreigd worden: het had zo een scène van de gewelddadige Netflix-serie Narcos kunnen zijn. Maar de Costa del Sol, de uiterst populaire zuidkust van de Spaanse landstreek Andalusië, is al maanden nauw verbonden met georganiseerde drugscriminaliteit, onderstreept dit incident dat maandagmiddag plaatsvond.

Drie minuten

De bende criminelen had minder dan 3 minuten nodig om de drugs te vervoeren en met de speedboot te ontsnappen van het strand bij de toeristische badplaats Estepona. De smokkelaars renden heen en weer van de auto naar de boot en gooiden de drugs achterin, bijna struikelend over nietsvermoedende zonnebaders. 

Op steenworp afstand filmde een toerist alles vanuit zijn appartement dat uitzicht op het strand heeft. Op de beelden is goed te horen dat een van de drugssmokkelaars de getuigen op afstand wil houden en hen met flink wat krachttermen met de dood bedreigt.

Onderzoek

De Spaanse politie bevestigde vanochtend de gebeurtenissen en zit bovenop de zaak. “Er is een onderzoek gaande, maar we hebben tot nu toe geen arrestaties verricht’’, meldde een woordvoerder aan Britse media.

De Costa del Sol wordt sinds vorig jaar geteisterd door opvallend veel schietpartijen, grote partijen drugs en aanslagen met bommen. Hier waren toevalligerwijs flink wat Nederlandse maffiakopstukken bij betrokken. Zo werd in oktober vorig jaar in Malaga bijvoorbeeld nog een recordhoeveelheid cocaïne onderschept. Dertien Nederlandse verdachten werden hiervoor aangehouden, onder wie een hoop Brabanders.

Zorgen

Jose Encinas, een vertegenwoordiger van een grote Spaanse vakbond, maakt zich ernstig zorgen om de georganiseerde drugscriminaliteit in de Costa del Sol. “De reden dat deze mensen volkomen straffeloos handelen, is omdat er niet genoeg politiemiddelen zijn om ​​goed onderzoek te doen’’, vertelde hij vandaag tegen het Spaanse dagblad El Mundo. “Deze mensen zouden zomaar lid kunnen zijn van een georganiseerde bende, maar dat is iets dat nader moet worden onderzocht.’’
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hedwig Jacobs

  Ze waren Spanje binnen gekomen via de grens die wagenwijd open stond.

 • Angelo Cabooter

  Ik hoop dat ze worden gearresteerd en een lange gevangenisstraf krijgen wegens drugssmokkel en het bedreigen van de toeristen.

 • Sobek Wessels

  De beste Oplossing voor heel de Drugs problemen is Legalisatie van Alle Drugs ! Laat Overheden zelf Drugs gecontroleerd verstrekken aan Bodem prijzen , zo kan je gebruikers identificeren en helpen mochten ze een Drug probleem hebben ! Nu ken je de Drug gebruikers niet enkel de zware gevallen en kan je dus Niet helpen Voor ze te Ver gaan ! Ook Verdienen de Criminelen NIKS meer en dus ook geen Geweld meer ! Enkel Positive voordelen , NU enkel Miserie en miljarden aan Kosten ?!

 • Jan Verstrepen

  De Wever gaat dat aanpakken net als hij dat doet in Antwerpen.

 • vangeel guido

  Hier ziet men dan duidelijk dat drugs moeten verdwijnen.