Drugs in Europa sterker en goedkoper dan ooit

Een agent in de Zuid-Spaanse stad Malaga toont in beslag genomen pakketten cocaïne. (archieffoto)
EPA Een agent in de Zuid-Spaanse stad Malaga toont in beslag genomen pakketten cocaïne. (archieffoto)
Drugs zijn alom beschikbaar in Europa en worden steeds puurder, sterker en goedkoper. De toenemende concurrentie tussen misdaadgroepen op de markt voor drugs als cocaïne verhoogt het risico op meer geweld en corruptie. Dat staat in het Europese Drugsmarktrapport 2019 van de EU-agentschappen EMCDDA en Europol.

De productie van cocaïne en heroïne in respectievelijk Zuid-Amerika en Afghanistan ligt op een “historisch” hoog niveau. Cannabis en synthetische drugs worden veelal in Europa zelf geproduceerd, waarbij MDMA en amfetamine de hele wereld overgaan. Ons land en Nederland worden daarbij weer genoemd als belangrijke producent van deze drugssoorten.

De vondst van drie grootschalige laboratoria voor de productie van methamfetamine (crystal meth) in Nederland en België eerder dit jaar, waar Mexicanen werkten met lokale criminelen, baart de onderzoekers zorgen.

China is een belangrijke speler als het gaat om drugsgrondstoffen en nieuwe psychoactieve substanties, waarvan er jaarlijks zo’n vijftig bijkomen. 

De onderzoekers signaleren verder dat etnische groepen in EU-landen nauwe banden onderhouden met criminele bendes in Marokko, Turkije of op de Balkan. Zo worden Nederlandse en Turkse ‘gangs’ samen steeds actiever in de handel in synthetische drugs.

30 miljard euro

De straatwaarde van de door de georganiseerde misdaad verhandelde drugs wordt geschat op minstens 30 miljard euro per jaar. Meer dan een derde van de 5.000 criminele bendes in de EU zijn er direct bij betrokken en maken steeds vaker gebruik van de mondialisering van de drugsmarkt, aldus het rapport. Pakketbezorgdiensten, versleutelde communicatie en sociale media worden daarbij steeds vaker ingezet, eerder gekenmerkt als ‘Uberisatie’ van de drugshandel.

Gezien de beperkte politiecapaciteit om (nieuwe vormen van) drugshandel te bestrijden, adviseren de agentschappen hier meer in te investeren, zowel op het niveau van de EU als de lidstaten. Zij pleiten ook voor meer samenwerking met landen rondom de EU en langs de voornaamste handelsroutes.

Lees ook: “Drugskartels willen West-Europa aan de crystal meth krijgen”

Op een binnenschip in het Nederlandse Moerdijk werd in mei een groot drugslab aangetroffen. Agenten moesten wegvluchten toen criminelen vanop afstand een mechanisme in werking zetten waar bij er water in het vaartuig sijpelde.
Facebook Politie Moerdijk Op een binnenschip in het Nederlandse Moerdijk werd in mei een groot drugslab aangetroffen. Agenten moesten wegvluchten toen criminelen vanop afstand een mechanisme in werking zetten waar bij er water in het vaartuig sijpelde.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yrim Lapere

  Vele van die buitenlandse drugbendes hebben banden in de politiek en omgekochte agenten die alles door de vingers zien.

 • Peter Hegge

  Je moet wel echt blind zijn om de witwaswinkels niet te zien. De banken nemen hun verantwoordelijkheid niet ondanks..... Een paar containerscanners meer en veel importeurs worden blootgelegd. De EU ziet het graag gebeuren. 30 miljard in België, 20 miljard in Nederland, volgens mij wordt dit bewust weggehouden door de beleidsmakers.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Sommige landen in de wereld hebben geen enkele gram drugs onder hun bevolking. Reden: doodstraf. Meestal zijn het dan nog "buitenlanders" die bescherming vanuit hun thuisland verwachtten.

 • pierre Van den Wijngaert

  De Groenen,PS en de ovld zullen blij zijn met de open maatschappij,en het saboteren van de war against drugs in Antwerpen levert dus op?

 • anna vandenberg

  Zolang drugbaronnen de juiste vrienden hebben zullen ze enkel hun macht uitbreiden. Hoeveel winkels worden gebruikt als dekmantel voor de drugshandel in de Steden. Er komt geen klant over de vloer of kunnen hun waar aanbieden onder de produktiekosten en toch kunnen ze grote sier voeren.