Drugs en prostitutie dikken Brits bbp aan

EPA
Vanaf september worden in Groot-Brittannië ook de inkomsten uit de drugstrafiek en de prostitutie in het bruto binnenlands product (bbp) verrekend en dat kan dat bbp met ongeveer 10 miljard pond (12,3 miljard euro) doen toenemen. Een en ander moet blijken uit vandaag  gepubliceerd, officieel rekenwerk van het Office of National Statstics (ONS). De prostitutie is er jaarlijks goed voor 6,5 miljard euro en de drugs vertegenwoordigen 5,5 miljard euro.

Het opnemen van die illegale activiteiten in het bbp is een EU-idee, opdat de EU-lidstaten hun economieën (beter) kunnen vergelijken.

Wat prostitutie betreft, moeten de statistici voortaan op de debetzijde de categorieën "huurkost van de hoerenkast", "aankoop van preservatieven" en "(schaarse) werkkledij" opnemen. Voor het drugscircuit moet de productie én de verkoop van crack, cocaïne, heroïne, cannabis, xtc en amfetamines in rekening worden gebracht.

Activisten tegen het geweld tegen vrouwen vinden de financiële evaluatie van het bordelenwerk "verontrustend". De overheid sust de verontrusten: hoewel drugs en straatmadelieven voortaan goed zijn voor het bbp, blijft de staat die "illegale activiteiten" verwoed bestrijden. Prostitutie an sich is aan de andere kant van het Kanaal niet strafbaar, wel de commerciële activiteiten errond, zoals bijvoorbeeld het uitbaten van hoerenkoten.