Droom Europese federalisten krijgt knauw: parlement ziet Europese kieskring niet zitten

Het Europees parlement in Straatsburg, vanmiddag.
EPA Het Europees parlement in Straatsburg, vanmiddag.
Bij de Europese verkiezingen van volgend jaar niet enkel stemmen op Belgen, maar ook op Fransen, Polen of Grieken? Het is de droom van Europese federalisten als Guy Verhofstadt. Maar een meerderheid van het Europees Parlement vindt dat zelf geen goed idee en schoof vanmiddag een voorstel voor de invoering van een Europese kieskring van tafel. 

De 751 Europarlementsleden stemden in Straatsburg over de zetelverdeling in hun halfrond na de Europese verkiezingen van volgend jaar, wanneer als gevolg van de brexit de 73 Britse zetels vacant zijn. 

Het parlement wil 27 van die zitjes verdelen onder de veertien lidstaten die momenteel op basis van hun bevolkingsaantal ondervertegenwoordigd zijn in Straatsburg. Zo krijgen Frankrijk en Spanje er elk vijf volksvertegenwoordigers bij, Nederland en Italië elk drie. België behoudt zijn 21 zetels.

"Konden we Martens en Kohl maar terugbrengen"

De overige 46 Britse zetels worden voorlopig niet verdeeld. Een voorstel om een deel van die zitjes te reserveren voor volksvertegenwoordigers die verkozen worden op transnationale kieslijsten haalde de finish niet. 368 parlementsleden, vooral van de christendemocratische EVP (met CD&V) en de conservatieve ECR (met N-VA), stemden tegen transnationale lijsten, 274 voor en er waren 34 onthoudingen. De voorstanders bevonden zich vooral in de liberale fractie van ALDE en de sociaaldemocraten van S&D.

 Voortrekkers als liberaal fractieleider Guy Verhofstadt betoogden dat de lijsten de band tussen burger en Europa zouden versterken, maar stuitten op verzet van de Europese Volkspartij. 

Verhofstadt toonde zich dan ook teleurgesteld. "Vandaag hebben we een slag verloren, maar niet de oorlog. We blijven vechten voor een echte Europese democratie."  Volgens de liberaal "is het duidelijk dat het bij de EVP niet om principes draait, maar om macht". "Konden we (ex-EVP-voorzitter Wilfried, red.) Martens en (voormalig Duits bondskanselier Helmut, red.) Kohl maar terugbrengen!"

Het parlement beslist niet alleen over de samenstelling ervan en moet nu met de lidstaten in onderhandeling. Als de 'Europese' zitjes er niet komen, daalt het aantal parlementsleden van 751 naar 705. 

Spitzenkandidaten

De EVP zet wel haar volle gewicht wel achter het concept van 'Spitzenkandidaten', waarbij de Europese partijen in de verkiezingscampagne een kandidaat voor het Commissievoorzitterschap voordragen. Zo sleepte EVP-kandidaat Jean-Claude Juncker vijf jaar geleden de functie in de wacht. "Wij zullen ook ditmaal niemand anders dan een Spitzenkandidat aanvaarden", verzekerde EVP-fractieleider Manfred Weber. 

Het parlement schaarde zich achter een resolutie in die zin. 

Zo dreigt een machtsstrijd met de Europese regeringsleiders, die zich op 23 februari over de Europese verkiezingen buigen. Verscheidene leiders, die volgens het Europese verdrag het voorrecht hebben om de baas van het dagelijks bestuur van de Europese Unie voor te dragen, voelen immers weinig voor een herhaling van een benoeming via 'spitzenkandidaten'. Vroeger onderhandelden de EU-leiders maandenlang in achterkamertjes over wie de topbaan kreeg.

"Het systeem met de Spitzenkandidaten is een mijlpaal voor een democratischer en politieker Europa", zei parlementsvoorzitter Antonio Tajani na afloop van de stemming. "We moeten daar niet vanaf. We moeten Europa en de instellingen dichter bij de burgers brengen, en ze betrekken bij de besluiten die hun toekomst meebepalen."
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johny daneels

  We leven in een grote NEP democratie, in een Dictatuur en men wil dit koste wat het kost zo houden, 1 reden “eigenbelang” eerst, de burger zo dom mogelijk houden om zoveel mogelijk te kunnen stelen

 • Conny Van den Bosch

  En zeggen dat het zo eenvoudig en spotgoedkoop zou kunnen zijn als gewoon de ministers van buitenlandse zaken van de verschillende landen 1 keer per maand zouden samenkomen om wat te babbelen.

 • Rik Connaerdt

  Mensen die voor één kieskring in alle landen zijn, zijn federalisten? Komaan zeg!

 • marc werbrouck

  Spijtig want men zou van een echte democratie kunnen spreken als de hele EU een kieskring was.

 • Roger Duyssens

  Het zijn net diegenen die dit wegstemden die met de centen willen gaan lopen zonder veel te doen. Het moet toch nu wel duidelijk worden dat wij alleen nog onze welvaart kunnen behouden als we als één Europa ons kunnen meten met de andere grote wereld economieën.