Dronken cafébezoekers hinderen hulpverleners bij niet gelukte reanimatie, drie agenten lichtgewond

Foto ter illustratie.
ANP Foto ter illustratie.
De politie is zaterdagavond met veel agenten uitgerukt naar een café in het Nederlandse Nieuwerkerk aan den IJssel (nabij Rotterdam) nadat daar een 64-jarige man was overleden. Twee dronken cafébezoekers keerden zich tegen de toegesnelde hulpverleners. Bij de arrestatie van deze dronken veertigers geraakten drie agenten lichtgewond.

De hulpdiensten rukten even na half acht massaal uit naar de populaire horecagelegenheid Brasserij De Berg in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het was op dat moment druk in de zaak.

In het café was rond kwart over zeven een man onwel geraakt. Omstanders begonnen met reanimeren. De brandweer nam de reanimatie over, maar werd daarbij gehinderd door twee dronken mannen. De beschonken lieden vielen ook de toegesnelde agenten lastig. Ze weigerden de aanwijzingen van de politie op te volgen om de hulpverleners de ruimte te geven. De politie meldt dat de situatie in het café daarop escaleerde.

Drie gewonde agenten

“Het tweetal beledigde en bedreigde de aanwezige hulpverleners en gedroeg zich zeer ‘recalcitrant’ ( weerspannig, red.)”, schrijft de politie. “Toen ze vervolgens de hulpverleners met een stoel te lijf gingen, gebruikten agenten pepperspray en hun wapenstok zodat ze de mannen aan konden houden.”

Bij de aanhoudingen raakten drie politieagenten lichtgewond. Zij hebben aangifte gedaan van belediging, bedreiging en mishandeling. Een van de verdachten sloeg ook nog met zijn hand door een ruit en liep een snijwond op; hij is behandeld in het ziekenhuis. De opgepakte mannen in kwestie zijn een 40-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel en een 41-jarige man uit Fijnaart (Noord-Brabant). De overleden man is eveens uit dit dorp afkomstig.

Reacties

Bij De Berg wilden ze zaterdagavond nog niet reageren op het incident. “We hebben het nu veel te druk met de afhandeling”,  aldus een medewerker.

Op de Facebook-pagina bedankt het café “
de hulpverleners, politie, ambulancepersoneel, onze gasten en ons personeel die tijdens deze heftige gebeurtenis adequaat gehandeld hebben. Onze gedachten gaan uit naar famile, vrienden en bekenden van de overledene.”

Servaas Stoop, waarnemend burgemeester van Zuidplas (de gemeente waartoe Nieuwerkerk aan den IJssel behoort, red.) , betuigt op Twitter zijn medeleven naar de nabestaanden van het slachtoffer. Hij noemt het gedrag ‘verwerpelijk’ en vindt het ‘onbegrijpelijk dat hulpverleners die een leven proberen te redden worden gehinderd, beledigd en bedreigd’.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • pol van de velde

    Steek die een jaar of vijf de gevangenis in, ze zullen wel inzien dat ze verkeerd waren.

  • Guy Bevers

    2 dronken mannen in mijn ogen medeplichtig.

  • Joris Janssens

    Oppakken en voor de rechter met doodslag. Ze moeten strenger optreden tegen het geweld tov hulpverleners.