Drones vallen grootste olie-installaties ter wereld aan in Saoedi-Arabië, olieproductie gehalveerd

Na de aanval stegen dikke rookpluimen op vanop de olie-installaties.
REUTERS Na de aanval stegen dikke rookpluimen op vanop de olie-installaties.
Jemenitische Houthi-rebellen hebben met drones vanmorgen vroeg twee grote Saoedische olie-installaties aangevallen en zo brand veroorzaakt. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van het koninkrijk bekendgemaakt. Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft daarom zijn olieproductie gehalveerd. Volgens bronnen is de productie met ongeveer 5 miljoen vaten per dag verminderd.

De aanval viseerde twee installaties van de staatsoliereus Aramco in de oostelijke provincie Bugyag, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Wie er achter zat, voegde hij er niet aan toe.  Het was volgens ANP de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saoedi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen. 

Later op de dag hebben Jemenitische Houthi-rebellen, die banden hebben met Iran, de aanvallen opgeëist. Geciteerd door de Arabische nieuwszender al-Jazeera zegt woordvoerder Yahya Saree tien drones te hebben gebruikt. Hij waarschuwde voor nog meer acties. "Deze aanvallen zijn ons recht en we waarschuwen de Saoedi's dat onze doelwitten zullen uitbreiden", klinkt het.

De laatste maanden hebben de Houthi's hun raket- en droneaanvallen op Saoedi-Arabië opgevoerd. Ryad voert een militaire campagne tegen hen in Jemen.   De Houthi-rebellen uit Jemen hebben al jaren een groot deel van Jemen in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa. Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië probeert hen te verdrijven. In de oorlog zijn al tienduizenden doden gevallen.

De na de aanvallen ontstane branden zijn onder controle, zei de woordvoerder, geciteerd door het staatspersbureau SPA.

Op ongeveer 330 km ten noordoosten van de hoofdstad Riyad staat in Bugyaq de grootste olieraffinaderij ter wereld.

REUTERS
De rookpluimen na de aanval waren zelfs vanuit de ruimte te zien.
AP De rookpluimen na de aanval waren zelfs vanuit de ruimte te zien.
AFP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van Biesen

  Wie heeft er het meeste belang om de olieprijzen omhoog te stuwen, als je dat weet, dan weet je ook wie er achter staat.

 • Mike Sabbe

  Saudi Arabia blokkeert alles van voedsel/medicijnen voor de Houthi's en de gewone mensen daar ,en nog eens dagelijks bombardementen. Als je ratten in het nauw drijft springen ze ook in jou gezicht. Raar dat we er niets van zien in het nieuws. Als je veel olie hebt mag je oorlogsmisdaden doen zeker .... Het zou eens Assad moeten zijn.

 • the solution

  ze hebben weer iets gevonden om de prijs van de olie omhoog te jagen .

 • oswald billiet

  We zijn er. Gedaan tanks, vliegtuigen, kanonnen en soldaten. De moderne oorlog doet zijn entree. Veel dodelijker dan al dat traditionele, je hoort ze niet, je ziet ze niet, maar de drones zien jou wel.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Is dat nu nodig!!!!! Van wie zijn de drones??