Dringend hulp nodig voor 1,2 miljoen kinderen in Centraal-Afrikaanse Republiek

REUTERS
Zowat 1,2 miljoen kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben dringend nood aan humanitaire hulp. Het religieus gemotiveerde geweld tussen christenen en moslims heeft "catastrofale gevolgen" voor de kinderen in het land, zo waarschuwt het VN-kinderfonds Unicef.

Volgens Unicef zijn in totaal meer dan twee miljoen meisjes en jongens getroffen door de bloedige gevechten die meer dan 2,5 jaar geleden uitbraken.

De oproep van Unicef komt er twee dagen voordat paus Franciscus een bezoek brengt aan het door een burgeroorlog verscheurde land. De kerkvorst hoopt met zijn bezoek bij te kunnen dragen tot een toenadering tussen de strijdende partijen. Franciscus zal onder meer een vluchtelingenkamp bezoeken en vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap ontmoeten. Maandag zal hij een mis leiden in de hoofdstad Bangui.

De Centraal-Afrikaanse republiek kwam in maart 2013 in een spiraal van geweld terecht nadat het islamitische rebellenverbond Seleka de christelijke president François Bozizé van de macht verdreef. Sindsdien wordt de Centraal-Afrikaanse Republiek geconfronteerd met zijn ergste crisis sinds de onafhankelijkheid in 1960.