Drijvend zwembad in de Amstel in Amsterdam

In de Amstel in Amsterdam is vandaag het eerste drijvende zwembad van Nederland aangemeerd. Het drijvende bad van 18 bij 5 meter blijft drie jaar in de rivier liggen, maar gaat in augustus tijdens Sail 2010 tijdelijk naar de Zouthaven in de hoofdstad. Dat heeft een woordvoerder van waterbedrijf Waternet bekendgemaakt.

BadBuiten, zoals het drijvende zwembad heet, is in de vorm van twee enorme bakken vanochtend vanuit het Overijsselse Hardenberg naar Amsterdam vervoerd. De ene bak is voor het zwembad, waarin dertig mensen tegelijk kunnen poedelen, en de andere is bestemd voor toiletten, douches en kleedhokjes op het water van de Amstel. Het bad is vanaf de oever bereikbaar via een loopbrug, die 's avonds en 's nachts op slot gaat.
 
Waternet wil met BadBuiten aandacht vragen voor schoon oppervlaktewater en een schone leefomgeving. De ambitie van het bedrijf is dat mensen uiteindelijk in de Amsterdamse grachten kunnen zwemmen.
 
Een soort circustent overdekt het drijvende zwembad, dat ook voorzien is van twee horecasteunpunten. Het zwembad is tot elf uur 's avonds open. BadBuiten blijft tot het eind van de zomer van 2013 in de Amstel dobberen. Daarna zal de exploitant het gevaarte verkopen, aldus Waternet. (anp/adv)