Drieklapper voor Belg Bouli Lanners

Onze landgenoot Bouli Lanners is zaterdag op het internationale filmfestival in Cannes met zijn film "Eldorado" niet minder dan drie keer in de prijzen gevallen. De film liep op de prestigieuze nevensectie Quainzaine des Réalisateurs. Behalve met de uiterst prestigieuze Prijs van de Internationale Filmkritiek (Fipresci) werd de 43-jarige acteur/regisseur/scenarist uit Moresnet-Chapelle (nabij Verviers) voor zijn "tragikomische roadmovie" in de Zuid-Franse badplaats bekroond met zowel de 'Label Europa Cinémas' als de 'Regards jeunes'. Eerstgenoemde prijs wordt toegekend doaor een jury van bioscoopuitbaters aan de beste Europese film van de Quainzaine; de andere prijs is een organisatie van het Franse ministerie van Gezondheid, Jeugd en Sport en wordt toegekend door een jury van zeven jonge cinefielen. In de Quainzaine waren dit jaar 22 langspeelfilms opgenomen.

Gevierd acteur
"Eldorado", een ongrijpbare en licht absurde roadmovie, is reeds de derde film van Lanners, die in 2001 debuteerde met "Muno". In 2005 werd zijn allicht meest bekende film, "Ultranova", op de Berlinale uiterst enthousiast onthaald. Als acteur draait Lanners al een tijdje langer mee. Hij debuteerde in 1989 in "Toto le Héros", de film waarmee Jaco Van Dormael Cannes veroverde. En wie lang genoeg kon wachten, vond de man ook terug op de eindgeneriek van "Un long dimanche de fiancailles".

België boven
De voorbije dagen was de Belgische film reeds meermaals aan het feest in Cannes, met prijzen voor "Aanrijding in Moscou". Mogelijk volgt morgen/zondag nog de oppergaai: "Le Silence de Lorna" van het Luikse broederpaar Jean-Pierre en Luc Dardenne is naar verluidt niet kansloos voor de Gouden Palm. Een derde Gouden Palm voor dezelfde regisseur(s), het zou een unicum zijn.

De roadmovie "Eldorado" is gebaseerd op een waar gebeurd feit dat de filmer zelf is overkomen: hij betrapte namelijk op heterdaad een inbreker in zijn huis. Lanners, die ook zelf de hoofdrol speelt in zijn film, was niet in Cannes bij deze prijsuitreiking, maar deed namens de Waalse gezant in Parijs een warme oproep naar de internationale filmkritiek om, indien zij een goede distributeur in hun land kenden, zijn film bij hem aan te prijzen. Lanners schreef en regisseerde in 2005 de film "Ultranova".

"Eldorado" komt vanaf 4 juni in de Belgische bioscopen uit op een zevental kopieën.

De Grote Prijs van de FIPRESCI ging zaterdag naar "Delta" van Kornel Mundruczo. (belga/sd)