Driejarige Disney-fan slachtoffer van racisme: "Koningin Elsa is niet zwart. Zwart is lelijk"

Facebook
Enig mooi verkleed als koningin Elsa uit 'Frozen', maar toch racistisch bejegend: het overkwam de driejarige Samara tijdens een Disney-evenement in het Australische Melbourne. "Zwart is lelijk", kreeg ze zelfs naar het hoofd geslingerd. Nu haar verhaal de wereld rondgaat, leert ze de veel mooiere keerzijde van de medaille kennen. De Australische rapper Adam Briggs bood haar al een rol in zijn nieuwe videoclip aan en ook Disney On Ice wil haar een plekje in de show geven.

Samara en haar moeder moesten twee uur aanschuiven in de rij, maar dat bleek uiteindelijk het minste van hun zorgen. "Plots draaide de vrouw voor ons zich om", doet Aboriginal Rachel Muir het verhaal. "Ze zei specifiek tegen Samara: 'Ik weet niet waarom je je verkleed hebt, want koningin Elsa is niet zwart.' Ik vroeg haar wat ze daar precies mee bedoelde en dan maakte een van haar dochters het nog wat erger. 'Jij bent zwart en zwart is lelijk', zei ze terwijl ze met haar vinger naar Samara wees."

AP
Facebook

"Natuurlijk was ze helemaal van streek en barstte ze in tranen uit. Ik keek rond en zag overal meisjes van verschillende origine die uitgedost waren in hun favoriete Disney-personage. Dat dit in Melbourne moet gebeuren, toch een van de meest multiculturele plekken ter wereld. Ik kon mijn ogen niet geloven", aldus Rachel.

Facebook

Op tv gaf de verontwaardigde moeder nog wat meer duiding over de impact van de gemene opmerking. "De volgende dag moest ze normaal naar de dansles, maar ze wilde niet meer. 'Omdat ik zwart ben', luidde haar uitleg."

Rachel deelde haar frustratie op Facebook, met een indrukwekkende golf van medeleven tot gevolg. "Al die onbekenden die haar nu een duwtje in de rug geven, onvoorstelbaar", besluit de moeder. "Het is mooi om te zien dat ze zo veel mensen beroert, ik dacht dat niemand bij dit verhaal stil zou blijven staan. Na elk berichtje dat ze ziet verschijnen lacht ze en zegt ze 'Dank u, majesteit'. Ze is een knappe Aboriginal, eindelijk kan ze nu weer haar trotse zelve zijn."

Facebook