Driehonderd Britse zakenlui spreken zich uit voor Brexit

Ex-burgemeester van Londen Boris Johnson, nu leider van het Leave-kamp, op campagne.
getty Ex-burgemeester van Londen Boris Johnson, nu leider van het Leave-kamp, op campagne.
Meer dan driehonderd Britse zakenmannen en -vrouwen hebben het Verenigd Koninkrijk opgeroepen om uit de Europese Unie te stappen. Ze stellen dat hun ondernemingen beter zullen presteren wanneer ze niet meer met de "verstikkende" Europese structuur te maken hebben, zo blijkt uit een open brief die in de Daily Telegraph is verschenen.

"Buiten de EU zullen de Britse ondernemingen de vrijheid hebben om sneller te groeien, meer nieuwe markten aan te boren en meer jobs te creëren. Het is tijd om te stemmen voor een vertrek (uit de EU, nvdr.) en opnieuw de controle over te nemen", zo schrijven de ondernemers.

"Jaar na jaar koopt de EU minder uit Groot-Brittannië aan, omdat hun economieën stagneren en omdat er miljoenen mensen werkloos zijn", zo klinkt het nog. "Brussel verstikt alle 5,4 miljoen Britse ondernemingen, hoewel slechts een kleine minderheid echt handel drijft met de EU."

De oproep is onder meer ondertekend door Tim Martin, voorzitter van de pubketen Wetherspoon, en Elaine Harries, CEO van het koerierbedrijf Action Express. Ook de handtekening van Patrick Sheehy, gewezen topman van de tabaksreus British American Tobacco, prijkt onder de tekst. De meeste ondertekenaars staan evenwel aan het hoofd van een klein of middelgroot bedrijf. Eerder hadden de leiders van de grootste Britse bedrijven zich net uitgesproken voor het Europese lidmaatschap.

De open brief verschijnt niet toevallig op een moment dat de 'Brexit'-campagne in het Verenigd Koninkrijk volop op gang is gekomen. Het referendum over een eventuele Britse uitstap uit de EU wordt over iets meer dan een maand georganiseerd, op 23 juni.

'Brussel verstikt alle 5,4 miljoen Britse ondernemingen, hoewel slechts een kleine minderheid echt handel drijft met de EU'

Open brief Britse ondernemers