Drie voetballertjes die uit grot werden gered waren staatloos, maar nu krijgen ze Thaise nationaliteit

Mongkol Boonpiam, een van de geredde voetballertjes, krijgt een Thaise identiteitskaart van de lokale sheriff Somsak Kunkam.
AP Mongkol Boonpiam, een van de geredde voetballertjes, krijgt een Thaise identiteitskaart van de lokale sheriff Somsak Kunkam.
De drie uit een grot in het noorden van Thailand geredde voetballertjes krijgen het staatsburgerschap van het Zuidoost-Aziatische land. Ook hun coach krijgt de Thaise nationaliteit. Ze waren tot nog toe staatloos. Dat deelden vertegenwoordigers van de lokale regering in de provincie Chiang Rai vandaag mee. 

De provincie Chiang Rai bevindt zich op een duizendtal kilometer van Bangkok en grenst aan Laos en Myanmar. Daar leven verschillende bergvolkeren, die staatloos zijn. De drie jongeren van 13, 14 en 16 jaar en hun 25-jarige voetbalcoach waren staatloos, maar zijn vanaf nu Thaise staatsburgers. Ze legden naar verluidt ook een eed af. 

Tot dusver hadden ze tevergeefs het Thaise burgerschap aangevraagd, deels omdat er documenten ontbraken. Twee maanden geleden hadden ze echter alle benodigde papieren ingediend, zei Somsak Kanakam, districtshoofd van Mae Sai. "De procedure liep volgens de gebruikelijke regels", zei hij. "De redding uit de grot heeft hen geen voordeel opgeleverd". 

Met hun identificatiepapieren die de vier nu in handen hebben, kan de jeugdploeg nu ook buitenlandse uitnodigingen aannemen om andere teams te bezoeken. 

Mirakelredding

De twaalf jeugdvoetballers tussen de 11 en 17 jaar oud en hun coach brachten op 23 juni ondanks het regenseizoen een bezoek aan het grottencomplex Tham Luang-Khun Nam Nang Non in het uiterste noorden van Thailand. Ze werden echter verrast door het snel stijgende water, dat de enige weg naar buiten blokkeerde. Pas na 17 dagen konden de laatsten van hen op 10 juli door duikers bevrijd worden. 

De hele wereld volgde hun spannende en spectaculaire reddingsoperatie. Momenteel wordt een museum gebouwd om de dramatische momenten te herdenken.

Bekijk hieronder de integrale Telefacts-aflevering over de redding van de twaalf voetballertjes.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ilse Braet

    zeer goed. ben ontzettend blij om dit te lezen. deze mensen hebben bijna niets, en nu dan toch een 'kleine' erkenning als staatsburger. het gaat hen goed!