Drie politieagenten opgepakt in zaak rond medewerker Macron

Alexandre Benalla, de veiligheidsmedewerker van de Franse president Macron.
REUTERS Alexandre Benalla, de veiligheidsmedewerker van de Franse president Macron.
Drie in de zaak van Elysée-medewerker Alexandre Benalla geschorste politieagenten zijn in het belang van het onderzoek in hechtenis genomen ("garde à vue"), zo heeft het parket vandaag bekendgemaakt.

Benalla is in opspraak gekomen omdat hij volgens videobeelden op 1 mei een betoger hardhandig heeft aangepakt. Hij is gisteren in hechtenis genomen in het belang van het onderzoek en vliegt vanwege "nieuwe feiten" de laan uit bij het Elysée.

Vanochtend is ook een huiszoeking uitgevoerd in de woning van Benalla, een naaste van president Emmanuel Macron en zijn vicekabinetschef. Nog steeds onder "garde à vue" was Benella daarbij aanwezig, aldus de krant Le Parisien.

Tegen de veiligheidsmedewerker loopt een onderzoek naar geweld door een openbaar ambtenaar, aanmatiging van ambten, het illegaal dragen van insignes die voorbehouden zijn voor het openbaar gezag en medeplichtigheid aan het onrechtmatig toe-eigenen van beelden van een beveiligingscamera. 

Hechtenis verlengd

Benalla is gisteren in hechtenis genomen in het kader van een onderzoek naar het hardhandig aanpakken van een demonstrant op 1 mei. De maatregel is verlengd voor maximaal 24 uur. De hechtenis in het belang van het onderzoek van Elysée-veiligheidsmedewerker Alexandre Benalla wordt verlengd. Dat meldt het parket van Parijs vandaag. Benalla rikseert drie cel en een boete van 45.000 euro.

De ontslagen veiligheidsmedewerker zou uitgerekend vandaag trouwen op het stadhuis van Issy-les-Moulineaux, in de Hauts-de-Seine, meldde nieuwszender BFMTV. De trouwpartij is geannuleerd. 

Ook de hechtenis in het belang van het onderzoek van Vincent Crase is verlengd. Crase, een medewerker van de presidentiële partj La République en marche, was samen met Benalla. (Lees verder onder de video.)

De drie agenten worden ervan verdacht die camerabeelden aan Benalla te hebben doorgespeeld en het beroepsgeheim te hebben geschonden.

Een dag voor hij dinsdag tekst en uitleg moet geven in de Franse Senaat, moet minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb dit ook doen in het "lagerhuis" van het Franse parlement, de Assemblée.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • george patrick martou

  in Frankrijk is dit een serieuze krisis aan het worden en het zou hier ook wel zo zijn aangezien die micron zijn eigen (knok)ploeg aan het Elysee begon te organiseren bestaande uit kompleet onwettelijke typekes die voor politie spelen en zelfs aan de politie/gendarmes bevelen geeft ! micron wil natuurlijk ook de veilgheidsdienst GSPR privatiseren !! zijn manneke was op de goede weg daarvoor !! Machtsmisbruik !

 • Leopold Vanhoof

  Ik zie ook alleen mar 'n man die weerspannig is. Doet hij dat niet is er waarschijnlijk niets aan de hand.

 • Regis Desmet

  Ja en die demostrant deed niks he, was niet weerspannige en deed wat de gezagvoerders hem vroegen ? Ik heb ook nog uitgedaagd, een grote mond opgezet eens een kick uitgedeeld en dan daarna ne pak slaag gekregen van een gendarm maar dan klacht gaan neerleggen voor iets wat ik zelf had uitgelokt, no Way, hoe belachelijk ben je dan niet, maar met links moet men geen verantwoordelijkheid meer nemen voor hun daden, de staat doet dat. Pfff blij dat ik al vijftig + ben wat een fake generatie

 • Guy Soetewey

  De man die een propere republiek ging besturen. Haha gelogen

 • Yacine Rochdi

  vriendjes van de loge