Drie officieuze Duitse waarnemers opgepakt bij Turkse verkiezingen

Officiële OSCE-waarnemers bij de Turkse verkiezingen in een stembureau in een schooltje in Ankara. Bij de presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije zijn drie Duitsers opgepakt. Ze waren door de pro-Koerdische oppositiepartij HDP uitgenodigd als onofficiële waarnemers bij de stembusgang.
AP Officiële OSCE-waarnemers bij de Turkse verkiezingen in een stembureau in een schooltje in Ankara. Bij de presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije zijn drie Duitsers opgepakt. Ze waren door de pro-Koerdische oppositiepartij HDP uitgenodigd als onofficiële waarnemers bij de stembusgang.
Bij de presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije zijn drie Duitsers opgepakt. Ze waren door de pro-Koerdische oppositiepartij HDP uitgenodigd als onofficiële waarnemers bij de stembusgang. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de arrestaties en de ambassade in Ankara komt tussenbeide.

Het gaat om twee mannen uit Keulen (Noordrijn-Westfalen) en een vrouw uit Halle (Saksen-Anhalt). Ze maakten deel uit van een elfkoppige onofficiële waarnemersdelegatie uit Duitsland en werden opgepakt in Uludere, een district in de zuidoostelijke Turkse provincie Sirnak.

Volgens een lid van de groep waren ze aan de slag in een gebied waar de officiële waarnemers van de Raad van Europa en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) niet actief waren. Ze werden door de politie gehinderd om de stembusgang te controleren, luidt het. Volgens hun advocaat verschijnt het drietal vandaag voor een onderzoeksrechter.

"Tien buitenlanders opgepakt"

Het Turkse staatspersagentschap Anadolu meldde gisterenavond dat in totaal tien buitenlanders werden opgepakt "die zich als waarnemer voordeden, maar geen accreditatie konden voorleggen". Naast de drie Duitsers, gaat het om drie Fransen en vier Italianen. De Franse Communistische Partij bevestigde dat drie van haar medewerkers waren opgepakt, maar die zouden ondertussen weer vrij zijn. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Van elke twijfel los en elke mogelijkheid elimineren, zo doet de dictator het.

 • emiel wouters

  dat er beelden verschijnen van tellers die stembrieven afstelpelen a volente is niet te geloven. dat de rechters daar die beelden niet willen gebruiken om de stemming te vernietigen is wraakroepend. maar ja, hun hachje redden en met de kop de grond in kijken. zoals de politici hier. Met zo'n dictatuur doe je als Europeaan toch geen compromis, laat staan handel drijven. of toch, steken wij nog altijd onze kop in de grond?

 • Patrik De Weirdt

  Geen pottenkijkers gewenst op de Turkse verkiezingen.

 • Marc Verdonck

  Erdogan zal de duitsers wel een lesje leren. Begin best met alle AKP aanhangers terug te sturen naar hun beloofde land wil je de oorlog niet bij voorbaat verliezen.

 • jan latour

  ik had niets anders verwacht