Drie mensen opgepakt tijdens dodenherdenking in Amsterdam

Een man wordt door de politie aangehouden tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam.
ANP Een man wordt door de politie aangehouden tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam.
Tijdens de Nationale Dodenherdenking in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam zijn vanavond drie mensen opgepakt. Nochtans deden zich geen grote incidenten voor. Tijdens de twee minuten stilte, die om 20.00 uur ingingen, bleef het stil op het plein.

Enkele minuten daarvoor werd er wel een man opgepakt wegens geschreeuw. Omstanders scholden de man uit toen hij werd afgevoerd. "Ze hebben snel gehandeld. De mensen eromheen zijn ook rustig gebleven", zegt een woordvoerder van de Nederlandse politie. Over de identiteit van de opgepakte man bestaat geen duidelijkheid.

Iets voor de arrestatie van de schreeuwende man had de politie nog een arrestatie verricht, voor openbare dronkenschap. Ook een man met een spandoek werd opgepakt voor het verstoren van de openbare orde. Op het spandoek stond in hoofdletters 'Churchill massamoordenaar'. 

Een man met een spandoek werd gearresteerd.
ANP Een man met een spandoek werd gearresteerd.

63 gewonden in 2010

In 2010 waren bij de Dodenherdenking op de Dam nog 63 mensen gewond geraakt omdat er paniek uitbrak, nadat een man bij het begin van de twee minuten stilte was beginnen schreeuwen.

De Nationale Dodenherdenking wordt jaarlijks gehouden ter nagedachtenis van alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van alle Nederlanders die sindsdien zijn omgekomen "in oorlogssituaties en bij vredesoperaties". 

Dit jaar hadden actievoerders aangekondigd dat ze het evenement willen verstoren. Ze stellen dat de huidige herdenking racistisch is en alleen stilstaat bij "de 22.000 witte slachtoffers" tijdens de Tweede Wereldoorlog en niet bij "de 4 miljoen doden door oorlogsgeweld in Nederlands-Indië" (het huidige Indonesië). Maar de actie werd afgeblazen na een verbod door een rechtbank in kort geding.

Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima namen aan de Dodenherdenking deel.
EPA Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima namen aan de Dodenherdenking deel.
ANP
ANP
ANP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LEO DANEELS

  Waarom iemand oppakken vanwege een spandoek met de waarheid op ?

 • Eida Lam

  "De volgende generatie fascisten zal zichzelf antifascist noemen." .. profetische woorden van Churchil. Kijk maar naar Parijs en de antifa betoging die daar onlangs plaats vond.

 • Frank Abbeloos

  Respect is op zijn plaats voor deze dodenherdenking.

 • vandekempen bart

  alles is tegenwoordig 'racistieeeesch' volgens sommige 'actievoerders' die toevalig altijd leven van een uitkering of werken bij de staat...