Drie mensen doodgeschoten op marinebasis in Florida, schutter was lid van Saudische luchtmacht

AFP
Een schutter heeft zeker drie mensen doodgeschoten op een Amerikaanse marinebasis in Florida. De politie schoot daarop de dader dood. De verdachte was lid van de Saudische luchtmacht en was klaarblijkelijk in een officiële hoedanigheid in de VS. Dat heeft gouverner Ron Desantis op een persconferentie bekendgemaakt. Speurders onderzoeken of het incident al dan niet terreurgerelateerd is. 

“Ik denk dat er veel vragen zullen zijn over feit dat dit individu, een buitenlander, lid van de Saudische luchtmacht, een opleiding kreeg in ons land en dit heeft gedaan”, zei de gouverneur. De regering van Saudi-Arabië moet nu de slachtoffers steunen en “treft schuld, gezien het één van hun onderdanen was”, aldus de gouverneur.

De melding van een ‘actieve schutter’ kwam er omstreeks 13 uur Belgische tijd. De hele basis ging hermetisch dicht, de lockdown duurde zo’n twee uur. De schietpartij deed zich voor in een klaslokaal. Volgens het hoofd van de basis, kapitein Tim Kinsella, was de Saudiër daar voor een training in luchtvaart. Minstens twee politieagenten zijn ook gewond geraakt, maar zij verkeren niet in levensgevaar. Daarnaast vielen nog acht andere gewonden gevallen zijn.Volgens de Nationale Publieke Radio (NPR) heeft een politieagent de Saudiër doodgeschoten.

De marine- en luchtbasis Pensacola in Florida
AFP De marine- en luchtbasis Pensacola in Florida

Sheriff David Morgan meldde dat de verdachte een handwapen gebruikte. De sheriff wil voorlopig de naam van de schutter nog niet meedelen, maar belooft een diepgaand onderzoek. “U zal de waarheid van ons horen”, aldus de politieman.

President Donald Trump tweette dat hij een telefoontje kreeg van de Saudische koning Salman. Die sprak zijn “diep medeleven” uit en zei hij dat zijn volk “geweldig boos is omtrent de barbaarse daden van de schutter. Die persoon vertegenwoordigt generlei de gevoelens van het Saudische volk dat van het Amerikaanse volk houdt”, aldus Salman volgens Trump.

Op de basis werken volgens nieuwszender CNN meer dan 16.000 militairen en 7.400 burgers.

Het gaat overigens om de tweede dodelijke schietpartij op amper een week tijd op een Amerikaanse marinebasis. Twee dagen geleden schoot een marinematroos op de basis Pearl Harbor (Hawai) drie mensen dood, waarna hij zelfmoord pleegde. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Polutnik Ronald

    Hebben ze daar geen metaaldetector .