Drie mannen aangeklaagd voor moord op Maltese onderzoeksjournaliste

Een vrouw draagt een lantaarn met foto's van Daphne Caruana Galizia, tijdens een betoging tegen de moord op de onderzoeksjournaliste.
REUTERS Een vrouw draagt een lantaarn met foto's van Daphne Caruana Galizia, tijdens een betoging tegen de moord op de onderzoeksjournaliste.
In Malta worden drie verdachten aangeklaagd voor de moord op de regeringskritische journaliste Daphne Caruana Galizia. Het gaat om twee broers en nog een andere man die ervan worden beschuldigd de aanslag te hebben uitgevoerd, zo berichtten lokale media dinsdagavond. Het is niet duidelijk of zij voor een opdrachtgever werkten. Het drietal ontkent de beschuldigingen.

De blogster Daphne Caruana Galizia werd op 16 oktober gedood door een autobom. Maandag werden tien verdachten van de aanslag opgepakt, onder wie het drietal dat nu in voorhechtenis zit. De zeven anderen zijn weer vrijgelaten onder voorwaarden.

De drie mannen die zijn aangehouden, stonden al bekend bij het gerecht. Op hun strafblad staan onder meer een mislukte bankoverval en een moordpoging op een politieagent, zo zeggen lokale media.

De moord op Caruana Galizia veroorzaakte heel wat verontwaardiging, zowel in binnen- al buitenland en leidde tot hevige protesten in de hoofdstad Valletta. De blogster schreef in het verleden onder meer over corruptie en de invloed van criminelen in het land. Ook nam ze regeringsleden in het vizier door hun offshoreconstructies bloot te leggen.

Een van de verdachten verlaat het gerechtsgebouw. De man wordt aangeklaagd voor moord.
AFP Een van de verdachten verlaat het gerechtsgebouw. De man wordt aangeklaagd voor moord.
Een tweede verdachte.
AFP Een tweede verdachte.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bart Muyshondt

    Waarom wordt er gezwegen dat ze over gladio schreef?!