Drie Libiërs gearresteerd na schipbreuk met 250 doden

Migranten op een schip nadat ze opgepikt werden in de Middellandse Zee.
AP Migranten op een schip nadat ze opgepikt werden in de Middellandse Zee.
In Libië zijn drie mannen gearresteerd in verband met de schipbreuk die deze week tot de dood van zeker 250 migranten zou hebben geleid. De drie, die tussen de 21 en 29 jaar oud zijn, werden donderdagavond in de kuststad Zuwara opgepakt bij een zeldzame operatie tegen mensensmokkelaars, meldde Migrant Report, een niet-gouvernementele organisatie in Malta.

De arrestaties houden verband met verklaringen dat de mannen ruim 430 migranten op een houten boot hadden gezet om naar Europa te varen. De boot kapseisde voor de kust van Zuwara. De politie arresteerde de drie op basis van informatie van overlevenden. Volgens een official zijn de vermoedelijke daders twintigers. Mogelijk zijn er nog meer betrokkenen, het onderzoek gaat door.

Libië is een hub geworden voor mensensmokkelaars, een transitzone voor migranten die conflicten in Afrika en het Midden-Oosten ontvluchten.

De Libische kustwacht kon ongeveer tweehonderd mensen uit de Middellandse Zee halen. Ze zijn in Libië naar een detentiecentrum gebracht. Zeker 105 lichamen zijn tot nu toe geborgen, maar de Libische kustwacht gaat ervan uit dat er tweehonderd doden zijn.

Dat mensensmokkelaars worden opgepakt in Libië is zeldzaam, omdat het land in chaos verkeert. Het land wordt deels geleid door rebellengroeperingen die aan de macht zijn gekomen nadat ze de Libische dictator Muammar Kaddafi hadden verjaagd. Donderdag werd spontaan geprotesteerd in Zuwara. De betogers eisten dat de autoriteiten meer doen om smokkelaars aan te pakken.