Drie leden gedood van team dat ebola bestrijdt in Congo

De lokale bevolking is achterdochtig tegenover gezondheidswerkers.
AFP De lokale bevolking is achterdochtig tegenover gezondheidswerkers.
In het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn in de nacht van woensdag op donderdag drie leden van een ebolabestrijdingsteam gedood bij gewapende aanvallen. Dat is vernomen van bronnen bij de Verenigde Naties. De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bevestigd dat er dodelijke slachtoffers gevallen zijn.

De aanvallen vonden plaats in Mangina en Biakato. In die laatste plaats stierven iemand die werkte voor het Congolese ministerie van Gezondheid en twee chauffeurs. In Mangina doodden de veiligheidstroepen een aanvaller.

Het ebolavirus heeft in het oosten van Congo al aan bijna 2.200 mensen het leven gekost. Meer dan 3.300 mensen raakten besmet. De WHO riep in juli de noodsituatie uit, nadat het virus Goma had bereikt, een grote stad vlakbij de grens met Rwanda. Meer dan 255.000 mensen zijn gevaccineerd in een poging de epidemie in te dammen. Dat is niet evident vanwege de vele rebellengroeperingen die in de regio actief zijn en de achterdocht van de lokale bevolking tegenover gezondheidswerkers.

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kristine Delacourt

    Geen hulp opdringen aan mensen die het niet willen. Dat ze hun plan trekken.

  • johan fransaert

    willen ze geen hulp ok laat ze het dan zelf maar oplossen en sluit de grenzen van dat land.