Drie kinderen van Deense miljardair en kledingmagnaat gedood bij bomaanslagen Sri Lanka

 Anders Holch Povlsen met zijn vrouw Anne Storm Pedersen.
Belga Anders Holch Povlsen met zijn vrouw Anne Storm Pedersen.
Drie kinderen van de Deense miljardair Anders Holch Povlsen zijn ook omgekomen bij de terreuraanslagen in Sri Lanka. Povlsen is de grootste aandeelhouder van kledingretailer Asos en eigenaar van de keten Bestseller. Onder Bestseller zitten onder meer merken als Vero Moda en Jack & Jones. De leeftijden en de namen van Povlsens kinderen die gestorven zijn, zijn nog niet meegedeeld.

Onder de meer dan 290 dodelijke slachtoffers van de bomaanslagen in Sri Lanka zijn drie Denen. De woordvoerder van kledingketen Bestseller bevestigt dat het om de kinderen van Anders Holch Povlsen (46) en zijn vrouw Anne Storm Pedersen (40) gaat. Ooggetuige Kieran Arasaratnam vertelde gisteren al aan de BBC dat hij “een Deense vrouw die drie kinderen verloor” had gezien. “Bid voor mij, bid voor mij”, riep ze. 

De familie was op vakantie in Sri Lanka en drie van de vier kinderen van Anders en Anne Hoch Povlsen kwamen om bij de aanslag op hotel Shangri-La in Colombo. De ouders en een vierde kind overleefden de terreuraanval. Drie dagen voor de aanslagen deelde dochter Alma nog een familiefoto van haar zussen Astrid en Agnes samen met broer Alfred aan het zwembad op sociale media. Ze noemde hen de “drie kleine beertjes”.

Anders Holch Povlsen met zijn vrouw Anne.
AFP Anders Holch Povlsen met zijn vrouw Anne.

Anders Holch Povlsen is de CEO van de kledinggroep Bestseller A/S, die zijn ouders Troels Holch Povlsen en Merete Bech Povlsen in 1975 oprichtten. Al op zijn 27ste kreeg Anders het roer in handen. In Denemarken groeide de groep uit tot de grootste in zijn soort. Bestseller telt zo’n 2.780 winkels in 70 landen en heeft 17.000 werknemers. In het boekjaar 2017/2018 noteerde de groep een omzet van 3 miljard euro.

Anders Holch Povlsen geldt als de rijkste man van Denemarken. Zijn vermogen wordt geschat op 7 miljard euro. Hij verwierf die rijkdom ook onder meer met aandelen in Asos en Zalando. De miljardair bezit 89.000 hectare land in Schotland en is daarmee de grootste particuliere grondbezitter van dat land, en de tweede grootste in het Verenigd Koninkrijk. Een investering van meer dan 115 miljoen euro in twaalf landgoeden. Hij werd verliefd op de Schotse Highlands na een vakantie daar tijdens zijn jeugd. Nog maar pas had hij aangekondigd dat hij al zijn eigendommen aan zijn kinderen zou nalaten en dat zij net als hij de Highlands in volle glorie zouden helpen herstellen.

De familie Holch Povlsen woont wel in Denemarken, op het domein Constanstinsborg bij Aarhus, een voormalig koninklijk paleis.

De Povlsens kregen in 1998 ook al af te rekenen met zware beproevingen. Zo eiste een afperser, Kurt Hansen, 1,1 miljoen euro, anders zou hij leden van de familie Holch Povlsen vermoorden. Hansen brak zelfs in hun huis in en legde er een dreigbrief neer op enkele meters van waar het gezin sliep. Hansen kon uiteindelijk worden gearresteerd.

In 2003 werd een vriend van de familie ontvoerd in India door een bende die dacht een Povlsen zelf te pakken te hebben. De lokale politie kon het slachtoffer na een achtervolging bevrijden. Volgens Troels Povlsen had de politie geen moeite gespaard omdat de familie fabrieken heeft in India en het personeel daar goed behandelt.

Anders Holch Povlsen.
AFP Anders Holch Povlsen.
Het Shangri-La hotel in Colombo werd zwaar getroffen.
AP Het Shangri-La hotel in Colombo werd zwaar getroffen.36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marian de Ven

  De rijkste man van Denenarken is nu de armste man van de wereld, hoe verschrikkelijk om je 3 kinderen te verliezen, onmenselijk, heel veel sterkte

 • Sisse Christine

  Heel veel sterkte, al zal dit maar een schrale troost zijn

 • Bob VERSCHUEREN

  Drie van je vier kinderen zo moeten verliezen. Hoe moet je daar mee verder leven?

 • marissa declerck

  Heel veel sterkte!!!!

 • Julio Keno

  Veel sterkte aan de ouders, indien ze arm of rijk zijn!!! Want met zijn geld kan hij nu het verdriet niet verwijderen!!! Sterkte aan de ouders en alle andere slachtoffers