Drie keer zoveel meldingen van geweld tegen moslims in Frankrijk, vooral vrouwen slachtoffer

Archiefbeeld ter illustratie.
BELGA/AFP Archiefbeeld ter illustratie.
Moslims in Frankrijk worden steeds vaker het slachtoffer van islamofobie. Vorig jaar werd 789 keer melding gemaakt van bijvoorbeeld discriminatie, beledigingen of geweld. Dat is ruim 16 procent meer dan in 2018 en zelfs 77 procent meer dan in 2017.

Opvallend is dat vorig jaar vooral het aantal meldingen over fysiek geweld tegen moslims toenam. Ze werden mishandeld of in een aantal gevallen ook met messen aangevallen. In 2019 werden 68 geweldsincidenten gemeld, terwijl dat er het jaar ervoor ‘slechts’ 20 waren. Zowel in absolute als relatieve aantallen is het geweld tegen moslims daarmee ruim verdrievoudigd.

Eigen meldlijn

Dat blijkt uit cijfers van het Franse Collectief tegen Islamofobie (CCIF). Dat heeft sinds jaren een eigen meldlijn voor klachten. Volgens het collectief wordt daarmee een beter beeld geschetst van de werkelijkheid dan met politiecijfers. Veel moslims doen geen aangifte van discriminatie. “Maar zelfs onze eigen cijfers zijn het topje van de ijsberg. We weten dat veel slachtoffers zich helemaal niet melden’’, aldus CCIF-directeur Jawad Bachare.

“De meeste meldingen die wij binnenkrijgen, zijn overigens van vrouwen: zo’n 70 procent. Meestal gaat het om moslima’s die bijvoorbeeld op hun werk of bij een overheidsdienst gediscrimineerd worden wegens hun hoofddoek.’’

Antisemitisme

Opvallend is dat kort geleden ook bekend werd dat Joden in Frankrijk afgaand op meldingen steeds vaker te maken hebben met antisemitisme. 

Volgens de regering werden in 2019 687 antisemitische incidenten gemeld, 27 procent meer dan het jaar ervoor. Die stijging was geheel te wijten aan de toename van het aantal ‘dreigementen’. Het aantal geweldsincidenten tegen Joden daalde juist enorm: met 44 procent.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lucien Switten

  En wat met het geweld door moslims?

 • Marc Statham

  En andersom wordt doodgezwegen, dat weten we ook al langer..

 • Christophe Moser

  En omgekeerd? Niks aan de hand zeker...

 • Anna Pauels

  En cijfers over geweld tegen vrouwen door moslims worden krampachtig stil gehouden. In mijn vriendenkring zijn meermaals vrouwen (Vlaamse) lastiggevallen door moslimjongeren of moslimmannen , maar deze cijfers of meldingen zie je nooit. Zal niet mogen van politiek links. Er zijn plaatsen in de Kmepne waar je overdag als autochtone vrouw best niet meer komt, allemaal normaal in een multiculturele samenleving ?

 • staf bal

  en het geweld die van de moslims komen daar mag niets van gezegd worden