Drie kandidaten uitgeschakeld, Boris Johnson blijft torenhoog favoriet om Theresa May op te volgen

REUTERS
Boris Johnson blijft de absolute favoriet om Theresa May op te volgens als leider van de Conservatieve partij en premier van Groot-Brittannië. In de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen bij de Tories kreeg hij 114 van de 313 parlementsleden achter zich. Drie van de tien kandidaten vallen uit de race.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Omdat Theresa May begin deze maand ontslag nam, moeten de Britse Conservatieven op zoek naar een nieuwe partijleider en eerste minister. Tien Conservatieven stelden zich kandidaat. Zij hadden minstens zeventien stemmen nodig om door te gaan naar de volgende ronde.

Drie kandidaten vielen af. Zij haalden minder dan 5 procent van de stemmen. Grote verrassingen zijn daar voorlopig niet bij: het gaat om voormalig minister van Werk Esther McVey, de voormalige Chief Whip van de partij Mark Harper en Andrea Leadsom, tot vorige maand nog de leider van het Lagerhuis.

De keuze ligt in eerste instantie bij de 313 Conservatieve leden van het Lagerhuis. Zij organiseren stemrondes tot er nog twee kandidaten overblijven, waarna de 160.000 partijleden het laatste woord krijgen. 

Deze zeven kandidaten zitten nog in de race: (van links naar rechts) Boris Johnson, Jeremy Hunt, Michael Gove, Dominic Raab Rory Stewart, Sajid Javid and Matt Hancock.
AP Deze zeven kandidaten zitten nog in de race: (van links naar rechts) Boris Johnson, Jeremy Hunt, Michael Gove, Dominic Raab Rory Stewart, Sajid Javid and Matt Hancock.

Favorietenrol

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maakte zijn favorietenrol in de eerste stemronde waar. De flamboyante Johnson kreeg de steun van 114 Tories. Zijn voornaamste concurrenten Jeremy Hunt, Michael Gove, Dominic Raab en Rory Stewart moeten het met respectievelijk 43, 37, 27 en 19 stemmen stellen. Volgende week wordt weer gestemd.

Johnson moet het nu opnemen tegen nog zes andere (voormalige) ministers in de regering-May. Naast minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, Milieuminister Michael Gove, voormalig Brexitminister Dominic Raab en minister van Ontwikkelingssamenwerking Rory Stewart zitten ook minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid en minister van Volksgezondheid Matt Hancock nog in de race naar Downing Street 10. Zij haalden respectievelijk 23 en 20 stemmen.

Brexit

De nieuwe Britse premier wordt dus in elk geval een man. Hij zal de brexit tot een goed einde moeten zien te brengen. Op Stewart na ijvert geen van de kandidaten voor een zachte uitstap uit de Europese Unie. De anderen willen het echtscheidingsakkoord van May heronderhandelen in Brussel en de EU op 31 oktober definitief verlaten. 

Al zijn er wel gradaties: Dominic Raab ziet er bijvoorbeeld geen graten in het parlement te overrulen om een brexit zonder akkoord af te dwingen, en ook Michael Gove sluit een harde brexit zonder deal niet uit. Jeremy Hunt noemt dat dan weer “politieke zelfmoord”. Boris Johnson wil de Europese Unie in elk geval verlaten op 31 oktober, akkoord of geen akkoord, maar gelooft niet dat het tot een no deal-scenario zal komen. De Europese leiders hebben al tot in den treure herhaald dat het echtscheidingsakkoord niet opnieuw wordt onderhandeld.

Volgende week nieuwe stemming

De Tories stemmen volgende week dinsdag een tweede keer voor een nieuwe partijleider. De kandidaten moeten dan minstens 33 stemmen halen om door te stoten naar de volgende ronde. Als geen van hen minder dan 33 stemmen zou halen, valt de kandidaat met het laagste resultaat af en wordt er opnieuw gestemd tot er maar twee kandidaten overblijven. Op 22 juni kunnen de partijleden stemmen, ongeveer een maand daarna wordt het resultaat bekendgemaakt.

De voormalige burgemeester van Londen bedankte zijn aanhangers via Twitter. “Ik ben dolblij dat ik de eerste stemronde heb gewonnen, maar we hebben nog een heel eind te gaan.”

May kondigde vorige maand haar vertrek aan. Haar positie was onhoudbaar geworden na meerdere mislukte pogingen haar brexitdeal met de EU door het Lagerhuis te loodsen. Ze blijft wel aan als premier tot een opvolger is gekozen.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  Peter Hegge, met open armen en dwingende eisen om hun rommel-producten in te voeren. UK de nieuwe kolonie van US of China. Er kan veel misgaan.

 • Peter Hegge

  Wat zou er mis kunnen gaan voor de Britten. De Amerikanen en de Chinezen staan nu al met de armen open.

 • Wanda Helsen

  Ze nemen er wel de tijd voor, niet normaal

 • pol van de velde

  Nu krijgt GB ook zijn clown.

 • stefan crama

  Hopelijk houd de EU voet bij stuk en word het buiten met onze voorwaarden of zonder deal. Die zever mag eindelijk stoppen