Drie gewonden bij schietpartij aan hoofdkantoor YouTube: vrouwelijke schutter uitgeschakeld

Photo News
In het hoofdkwartier van YouTube in Californië heeft gisteravond een schietpartij plaatsgevonden. Zeker drie personen zijn met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht. Een man is er ernstig aan toe. De schutter was een vrouw, die dood werd aangetroffen met een "zichzelf toegebrachte schotwonde". Dat bevestigt het hoofd van de politie van San Bruno, Ed Barberini. 

In totaal werden drie mensen door schoten geraakt. Het gaat om een 36-jarige man die in kritieke toestand verkeert, een 32-jarige vrouw die zwaargewond raakte en een 27-jarige vrouw die in "goede toestand" verkeert. Daarnaast raakte nog een vierde persoon lichtgewond bij het wegvluchten uit de campus.

Op basis van politiebronnen melden verschillende Amerikaanse media dat de dader de 39-jarige Nasim Najafi Aghdam is. De vrouw, een veganiste, zou een eigen YouTube-kanaal gehad hebben, waarop ze kritiek uitte op het videobedrijf, dat haar video's zou censureren. Het motief voor de schietpartij is echter nog niet bekend; volgens de Amerikaanse media ging het om een familieruzie en is er geen sprake van een terroristische aanslag. The Daily Beast en het lokale tv-station KRON4 berichten op basis van bronnen bij de politie dat de schutter haar vriend wilde doodschieten op de campus. Dat werd evenwel nog niet bevestigd

Nasim Aghdam.
rv Nasim Aghdam.

De politie kreeg dinsdag om 12.46 uur (21.46 uur Belgische tijd) de eerste melding binnen over de schietpartij op het hoofdkwartier van de videowebsite en twee minuten later waren de eerste agenten al ter plaatse. Op beelden was te zien hoe politie en hulpdiensten massaal aanwezig waren. Uit het hoofdkwartier, met meer dan 1.000 werknemers, stroomden mensen naar buiten die door agenten werden gefouilleerd. 

De vrouwelijke schutter zou rond lunchtijd naar het terras van de kantine gekomen zijn en zou daar zijn beginnen schieten. Daarbij zou ze het gemunt hebben op haar vriend. Na de schietpartij, waarbij de vrouw drie mensen neerschoot, zou ze met haar eigen pistool zelfmoord hebben gepleegd. 

Een gewonde vrouw praat met een politieagent.
Photo News Een gewonde vrouw praat met een politieagent.
Politiewagens bij het hoofdkwartier van YouTube.
EPA Politiewagens bij het hoofdkwartier van YouTube.

Een medewerker van YouTube schreef op Twitter dat hij zich met collega's had gebarricadeerd in een ruimte. Later twitterde hij: "Veilig. Ben geëvacueerd en nu buiten." De politie heeft mensen opgeroepen uit de buurt te blijven van het adres waar het bedrijf is gevestigd. "We zaten in een vergadering toen we mensen hoorden rennen. De vloer trilde. We dachten eerst aan een aardbeving'', twitterde een andere medewerker.

Medisch personeel met kogelvrije vesten aan behandelt ter plaatse een man.
Photo News Medisch personeel met kogelvrije vesten aan behandelt ter plaatse een man.
Politiechef Eric Wollman herenigt een YouTube-werknemer die anoniem wil blijven met zijn hondje Kimba nadat die in het gebouw achtergebleven was tijdens de plotse evacuatie.
Photo News Politiechef Eric Wollman herenigt een YouTube-werknemer die anoniem wil blijven met zijn hondje Kimba nadat die in het gebouw achtergebleven was tijdens de plotse evacuatie.

Google, het moederbedrijf van YouTube, zegt op Twitter dat het zijn personeel in de campus oproept om te blijven schuilen en roept andere personeelsleden op om weg te blijven. Het bedrijf heeft ook een hulplijn in werking gebracht. Inmiddels heeft ook Sundar Pichai, de CEO van YouTubes moederbedrijf Google via Twitter gereageerd op de schietpartij. Hij roept op tot saamhorigheid om het team van YouTube en haar CEO Susan Wojcicki te steunen.

 Ook president Donald Trump reageerde al via Twitter. "Onze gedachten en gebeden voor iedereen die betrokken is", luidde het. "Bedankt aan onze fenomenale agenten en hulpverleners."

YouTube kondigde vorige maand aan dat het voortaan reclames voor vuurwapens en video's die uitleggen hoe je zelf een vuurwapen kunt maken van zijn netwerk weert.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Een lijkwagen bij het hoofdkwartier van YouTube.
EPA Een lijkwagen bij het hoofdkwartier van YouTube.

U kan hier ook ons liveblog van afgelopen nacht herlezen:
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert Nevelen

  Edmond Dillien, uw reactie getuigt van zo veel onwetendheid op zo veel verschillende niveaus dat het gewoon te tijdrovend is op al die niveaus te reageren.

 • Dave Janssens

  guido van haevermaet wordt liever beschoten dan met een bezemsteel achternagezeten en heeft het over "sporadische gevallen". Weet niet of hij het over zichzelf heeft met die 'sporadische gevallen'. Blijft een beetje onduidelijk.

 • André Van der Poorten

  Dit is geen Amerikaanse , eet geen vlees .

 • Philomena Vanderweyen

  Het is telkens opnieuw schrikken,Amerika is wel een groot land maar het wordt daar bijna dagelijkse kost.Gelukkig zijn er"maar" gewonden gevallen en geen doden behalve de daderes zelf.

 • Edmond Dillien

  Waar zijn ze nu met hun vrije wapendracht de NRA, weer is er niemand bij de bezoekers van die kantine die een persoonlijk wapen bijheeft, het moet nu toch stilaan gaan dagen dat alleen zij die iets van plan zijn met een wapen rondlopen, het is daar zelfs al zo ver dat je als onschuldige met je handen in de lucht moet buitenkomen na zo'n aanslag of je riskeert de kans dat de politie u omver schiet, waar gaat dit eindigen?