Drie gewonden bij mesaanval in station van Manchester: anti-terreureenheden onderzoeken de zaak

Politieagenten staan op het perron van Victoria Station in Manchester waar de steekpartij plaatsvond.
REUTERS Politieagenten staan op het perron van Victoria Station in Manchester waar de steekpartij plaatsvond.
In Victoria station in Manchester, in het noorden van Engeland, zijn gisterenavond drie mensen gewond geraakt door messteken. Eén van de gewonden is een politieman, de andere slachtoffers zijn een man en vrouw van rond de 60 jaar. De steekpartij is “terreurgerelateerd”, bevestigt intussen de politie.

De vermoedelijke dader - een man van 25 jaar - werd opgepakt. Een getuige meldde dat hij meermaals ‘Allah’ schreeuwde en refereerde naar bombardementen van het Westen, maar dit werd nog niet bevestigd. Over de identiteit van de dader is verder niets bekendgemaakt.

Het station werd na het voorval afgesloten voor het publiek. De gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De politieagent, die aan zijn schouder gewond raakte, mocht het hospitaal inmiddels alweer verlaten. De andere twee slachtoffers, een man en een vrouw van rond de zestig, kregen messteken kregen in hun buikstreek en de vrouw ook in het gezicht. Hun verwondingen zijn niet levensbedreigend.

“Keukenmes van 30 centimeter”

De aanval gebeurde iets voor 21 uur in het centrum van Manchester. Volgens getuige en BBC-producer Sam Clack kwam een man schreeuwend het perron op, terwijl hij zwaaide met een keukenmes met een lemmet van 30 centimeter. “Het was erg beangstigend”, aldus de man. 

De politie gebruikte pepperspray en een stroomstootwapen om de aanvaller te neutraliseren, nadien werd hij overmeesterd door zes à zeven agenten. “Hij schreeuwde voor en tijdens de aanval ‘Allah”, aldus de getuige. En ook nog: “als jullie voortdoen met het bombarderen van andere landen, zal dit soort van ‘shit’ zich blijven herhalen”. 

De antiterreureenheden hebben het onderzoek naar de steekpartij in het station van Manchester in handen genomen. Intussen zegt de politie dat de steekpartij “terreurgerelateerd” is en wordt de aanval ook als een terreurincident behandeld. De woonplaats van de dader is doorzocht.

Oudejaarsfestiviteiten niet verstoord

Ondanks de aanval vonden de oudejaarsfestiviteiten en het vuurwerk in Manchester plaats zoals voorzien. De politie oordeelde dat er geen gevaar meer was.

In de stad vond in 2017 een terreuraanslag plaats op een concert van Ariane Grande.

Politieaanwezigheid bij Victoria Station in Manchester na de steekpartij op het station.
REUTERS Politieaanwezigheid bij Victoria Station in Manchester na de steekpartij op het station.
De politie is massaal aanwezig in het station van Manchester.
Twitter/ Sam Clack De politie is massaal aanwezig in het station van Manchester.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sean Dillon

  het is genetisch, agressie zit er in bepaalde culturen gewoon ingebakken...

 • Philippe Vanbelleghem

  Wat ik niet versta is dat de Navo geen anti terreur cel heeft om de problemen hard aan te pakken in Europa ! Deze waanzin stopt gewoon niet .

 • Peter Janssen

  Motief? Wíj kennen dat anders wel: het gebeurt regelmatig!

 • Jonas Buyle

  Valt nog mee zekers als het hierbij blijft.

 • Johannes Smikkelson

  Het ligt aan de wapenwet zeker? Zie hier, Engeland, één van de landen met de strengste wetten op vuurwapens...dan gebruiken we maar een mes. Wanneer ze uiteindelijk messen verbieden worden het stokken. Wanneer gaan mensen beginnen inzien dat het probleem bij de mensen ligt, niet bij de middelen?