Drie gele hesjes aangehouden voor ‘onthoofding’ van pop Macron

De actie vond plaats in Angoulême, in het zuidwesten van Frankrijk, en werd bijgewoond door tientallen gele hesjes.
Photo News De actie vond plaats in Angoulême, in het zuidwesten van Frankrijk, en werd bijgewoond door tientallen gele hesjes.
De Franse politie heeft drie gele hesjes aangehouden voor een wel heel bloederig stukje theater in Angoulême, in het zuidwesten van Frankrijk. Vorige week vrijdag hadden ze tijdens een gelehesjesactie een pop met een foto van de Franse president Emmanuel Macron symbolisch onthoofd met een bijl. Tientallen mensen woonden het “proces” bij.

Het bloederig stukje toneel leidde tot een klacht bij het parket. De manifestatie was aangegeven bij het departement Charente, maar het bestuur wist niet van de details van de actie. Het departement sprak in een verklaring van een “serieuze inbreuk op de persoon en de functie van de president”. 

De drie mannen werden ondervraagd door de politie en moeten een nachtje doorbrengen in de cel. Er wordt onderzocht of ze zich schuldig gemaakt hebben aan “publieke provocatie om een misdaad te plegen” en “agressie tegenover een functionaris met een publieke functie”.

Premier Edouard Philippe heeft intussen de actie van de gele hesjes scherp veroordeeld. De advocaat van de drie mannen zei vandaag nog dat zijn cliënten het slachtoffer zijn van een “zware mediatisering van een stukje theater”, en voegde eraan toe dat ze zich bewust zijn van het choquerende karakter en bereid zijn zich te excuseren. Drie journalisten van de lokale krant Charente libre die verslag hadden uitgebracht van de actie, werden ook ondervraagd.

Photo News
Photo News
Photo News16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Kuse

  Wat is hier mis mee? Een symbolische actie om te laten zien dat macrons kop moet rollen of een verwijzing naar de Franse revolutie waarbij dagelijks mensen werden onthoofd? Tis maar een pop he

 • Sanne Vermeulen

  Dit is erover, straf ze maar flink

 • Fons Benetmoe

  Ik moet die Napoleon niet maar dit is er flink over, goed in de gaten houden deze potentiele terroristen.

 • Marc wouters

  Groot gelijk dit is te ver .

 • PETER VAES

  Man man man..... Mag dat ook al niet van die bange kopstukken... Zijn we dan zo dicht bij 1789/2? Denkelijk wel, en dat ligt aan hen