Drie doden bij nieuw geweld tussen Armenië en Azerbeidzjan

Archiefbeeld: Tanks uit Azerbeidjan bij de grens met Armenie, augustus 2014.
AP Archiefbeeld: Tanks uit Azerbeidjan bij de grens met Armenie, augustus 2014.
Bij nieuwe schermutselingen aan de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan zijn drie doden gevallen, onder wie een burger. Dat maakten de ministeries van Defensie in beide landen bekend. De twee landen ruziën over de separatistische regio Nagorno-Karabach.

Het burgerslachtoffer zou een Armeense zestigjarige man zijn, die omkwam door bombardementen van Azerbeidzjaanse troepen op Armeense dorpen, zo zei de woordvoerder van het Armeense ministerie van Defensie.

In een ander incident is een "soldaat van het leger van Nagorno-Karabach", een 25-jarige man, "gedood door Azerbeidzjaanse troepen" in de oostsector van de frontlinie, zei het ministerie van Defensie van de opstandige Azerbeidzjaanse regio.

Volgens het ministerie van Defensie in Bakoe is dan weer een Azerbeidzjaanse soldaat omgekomen bij een vuurgevecht met Armeense soldaten.

Rond Nagorno-Karabach vonden de laatste maanden meer schermutselingen plaats. Jerevan en Bakoe beschuldigen elkaar ervan aanvallen te lanceren die het voorbije jaar enkele tientallen doden maakten. Volgens Jerevan zijn sinds begin dit jaar zes Armeense soldaten gedood door Azerbeidzjaanse troepen.

Tijdens het Sovjettijdperk kwam Nagorno-Karabach bij Azerbeidzjan. Het gebied met Armeense meerderheid was de inzet van een oorlog waarbij tussen 1988 en 1994 zowat 30.000 doden vielen en honderdduizenden op de vlucht sloegen. In 1994 werd een wapenstilstand getekend, maar Bakoe en Jerevan raakten het niet eens over het statuut van het gebied.