Drie doden bij crash blusvliegtuig in Australië

Een C-130 Hercules blusvliegtuig van de Rural Fire Service in New South Wales dropt een lading bluswater. Eenzelfde toestel is vandaag gecrasht in de staat. Daarbij kwamen drie mensen om het leven.
REUTERS Een C-130 Hercules blusvliegtuig van de Rural Fire Service in New South Wales dropt een lading bluswater. Eenzelfde toestel is vandaag gecrasht in de staat. Daarbij kwamen drie mensen om het leven.
Bij een crash van een blusvliegtuig in New South Wales zijn drie mensen om het leven gekomen. Dat meldt de brandweer van New South Wales, die eerder al liet weten het contact met het vliegtuig, een C-130, verloren te hebben.

Het vliegtuig was aan het werk in bergachtig gebied rond Snowy Monaro, op zo'n 400 kilometer ten zuidwesten van Sydney, toen het van de radar verdween. Nadat grondteams aangaven dat het vliegtuig gecrasht zou kunnen zijn, werden helikopters uitgestuurd om te zoeken naar het vermiste blusvliegtuig.

De brandweerdiensten verloren rond half twee 's middags lokale tijd het contact met het vliegtuig toen het in de buurt van Peak View vloog. Die stad ligt vlakbij een grote bosbrand in het nationale park Wadbilliga, die de brandweer niet onder controle heeft. Het toestel zou daar helpen het vuur te bestrijden. Ambulancediensten zijn ter plaatse op de plek van de crash en de politie is een onderzoek gestart. 

Voorlopig heeft de RSF nog geen idee wat de crash veroorzaakt kan hebben, zegt brandweercommissaris Shane Fitzsimmons. Volgens hem werd van het een op het andere moment het contact met het vliegtuig verbroken. De inzittenden van het verongelukte blusvliegtuig waren drie brandweermannen die allen in de VS woonden. Hun dood heeft volgens Fitzsimmons dan ook een impact op de brandweergemeenschap wereldwijd. Brandweerlieden van over de hele wereld vechten in Australië mee tegen de bosbranden.

Een C-130 Hercules blusvliegtuig van de Rural Fire Service in New South Wales. Eenzelfde toestel is vandaag gecrasht in de staat. Daarbij kwamen drie mensen om het leven.
AFP Een C-130 Hercules blusvliegtuig van de Rural Fire Service in New South Wales. Eenzelfde toestel is vandaag gecrasht in de staat. Daarbij kwamen drie mensen om het leven.

Luchthaven Canberra gesloten

Door warmer weer en harde winden in het zuidwesten van het land dreigt het vuur zich daar vandaag verder uit te breiden. Het vliegveld van hoofdstad Canberra ging vandaag dicht omdat de vlammen te dichtbij komen. Inwoners van de hoofdstedelijke regio wordt gevraagd om zichzelf in veiligheid te brengen.

“Het vuur kan een bedreiging vormen voor alle levens die op haar weg liggen", klinkt het bij de brandweer. “Mensen in deze wijken zijn in gevaar en moeten zich onmiddellijk in veiligheid brengen terwijl het vuur dichterbij komt.”

Ten zuiden van de luchthaven woedt er sinds gisteren een hevige bosbrand en die zorgt voor hinder. Inwoners van verschillende buitenwijken van de stad hebben de raad gekregen om beschutting te zoeken. Als gevolg van de hevige wind in combinatie met de hoge temperaturen zijn de vlammen moeilijk onder controle te krijgen. Vandaag brak er, eveneens in de buurt van de luchthaven, bovendien een tweede brand uit.

De luchthaven van Canberra wordt vooral gebruikt voor binnenlandse vluchten. Het internationale vliegverkeer verloopt doorgaans via Sydney en Melbourne.

Een vliegtuig van Qantas Airlines taxiet op de met rook omgeven luchthaven van Canberra.
Getty Images Een vliegtuig van Qantas Airlines taxiet op de met rook omgeven luchthaven van Canberra.

Morgen zal de temperatuur in verschillende delen van Australië oplopen tot 40 graden Celsius met op sommige plaatsen een wind van 90 kilometer per uur. In de staat New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, woeden vandaag nog 84 branden, waarvan er veertig bijna onder controle zijn. Vijf branden zijn nog steeds op kritiek niveau. De autoriteiten hebben een vuurverbod in het hele gebied afgekondigd. 

Bruine regen in Victoria

Verder naar het zuiden, in de staat Victoria, is paradoxaal genoeg de regen het probleem. Het risico op bosbranden is daar tijdelijk verminderd, maar het dagelijkse leven van de bevolking wordt verstoord door grote regenbuien met een bruine koffiekleur. Foto’s van auto’s en straten bedekt met een bruinachtige laag en oranje stroompjes gaan rond op sociale media.

De Australian Open-wedstrijden moesten twee uur 's middags lokale tijd worden opgeschort, in verband met het vuil en stof op de banen. 

Medewerkers van de Australian Open maken een tennisbaan schoon in Melbourne.
AFP Medewerkers van de Australian Open maken een tennisbaan schoon in Melbourne.

Ongekend heftig bosbrandenseizoen

Australië gaat sinds september gebukt onder grote bosbranden. 32 mensen en naar schatting 1 miljard dieren zijn tot nu toe omgekomen door het vuur. Meer dan 2.000 huizen zijn door het vuur verwoest. Branden komen elk jaar tijdens de lente voor op het immense eiland-continent, maar het bosbrandenseizoen was deze keer bijzonder vroeg en intens vanwege de al drie jaar durende droogte in Australië, waarvan wetenschappers zeggen dat die direct verband houdt met de opwarming van de aarde.

De brandweer aan het werk in de buurt van Canberra.
Getty Images De brandweer aan het werk in de buurt van Canberra.
Een legerhelikopter landt op de door rook omgeven luchthaven van Canberra.
Getty Images Een legerhelikopter landt op de door rook omgeven luchthaven van Canberra.
De brandweer bestrijdt het vuur in de buurt van Canberra.
Getty Images De brandweer bestrijdt het vuur in de buurt van Canberra.
Canberra vanuit de lucht gezien.
Getty Images Canberra vanuit de lucht gezien.
De brandweer aan het werk in de buurt van Canberra.
Getty Images De brandweer aan het werk in de buurt van Canberra.