Drie Belgische Greenpeace-militanten opgepakt in Slovakije

Archiefbeeld.
EPA Archiefbeeld.
Twaalf Greenpeace-militanten, onder wie drie Belgen, zijn opgepakt in Slovakije. Dat meldt de milieuorganisatie in een persbericht. De activisten betoogden donderdag tegen de mijnsite in Nováky, in het centrum van het land.

Volgens Greenpeace zijn de aanklachten tegen de militanten "totaal ongegrond". De betogers riskeren een celstraf tot vijf jaar, maar Greenpeace tekent beroep aan tegen hun aanhouding. 

De twaalf activisten waren vorige week donderdag op de schachttoren van de mijn in Nováky geklommen en hadden er spandoeken gehangen tegen de steenkoolindustrie. Greenpeace protesteerde eerder verscheidene malen tegen koolmijnen en diens industrie. Deze keer was Slovakije aan de beurt: het land haalt een groot deel van hun energie nog altijd uit steenkool. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joannes Roderigas

  ze mogen die activisten voor 10 jaar opsluiten.

 • Roger Willems

  Gewoon een paar jaar mee de mijn in en helpen kolen hakken, dan zullen ze merken dat er nog mensen zijn die zulk een job hebben om brood op de plank te krijgen en zich niet bezig houden met overal tegen te zijn.

 • Ludwig Vanden Boer

  Zodra greenpeace normaal denkend wordt en pro kernenergie is zal het mijn steun krijgen. Of we nu 10.000 jaar of 10.100 jaar last van het afval hebben zal er niet toe doen maar kernenergie kan alle andere energie vervangen en vervuilt buiten het afval niets als het goed beheerd wordt. Dit beheer mag dus zeker niet in privé handen zijn, zelfs al vind VHS van wel. Die 100 jaar meer afval kan gebruikt worden om het energieprobleem deugdelijk op te lossen zonder intussen verder op te warmen.

 • Christine Laevers

  Kritiek uiten is oké maar op een bepaald ogenblik volstaat dat niet meer. Dat Greanpeace en andere groenen komen met een lange lijst haalbare projecten. Dat ze zelf eens projecten uit de grond stampen. 't Is het zelfde met de socialisten : wanneer gaan die eens een fabriek uit de grond stampen met de arbeiders als enige aandeelhouders ?

 • Daniel Bamps

  opgeruimd staat netjes Ik hoop dat ze die een tijd opsluiten , ze verdienen niet beter die bende naievelingen , linkse wereldverbeteraars