Drie Belgen Congo uitgezet na racistische beledigingen tegenover Pierre Kompany

Pierre Kompany, burgemeester van Ganshoren.
BELGA Pierre Kompany, burgemeester van Ganshoren.
Drie Belgen die in de Congolese steden Lubumbashi en Kinshasa wonen, zijn het land uitgezet. Ze worden verdacht van racistische uitlatingen jegens Pierre Kompany, burgemeester van Ganshoren en vader van voetballer Vincent Kompany. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De drie Belgen werden eind juni opgepakt door de lokale autoriteiten. Volgens Congolese media zouden ze zijn ondervraagd na denigrerende uitlatingen aan het adres van Pierre Kompany, die van Congolese origine is. 

Kompany verklaarde onlangs dat België zich moet excuseren voor zijn koloniaal verleden, maar dat kwam slecht aan bij de Belgen ter plaatse, die dat ook lieten blijken op sociale media. Een Congolese burgerbeweging merkte de reacties op en uitte kritiek. In een persbericht had de beweging het over “racistische, denigrerende en neo-koloniale uitlatingen”. CdH-partijgenoten van Kompany dienden dan weer klacht in tegen onbekenden wegens berichten die aanzetten tot haat.

De drie Belgen zouden vrijdag al het land zijn uitgezet, maar dat nieuws raakte vandaag pas bekend.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leopold Vanhoof

  Als ik me niet vergis is vader Kompany met zo goed als niets toegekomen in België want ik meen ooit gelezen te hebben dat hij leefde van het OCMW. Nu is hij burgemeester, dus zo klein zijn de kansen toch niet om het hier te maken. Wat heeft hij dan te klagen? Was hij in Afrika beter af? Ik voel ook nergens de noodzaak om excuses aan te bieden voor iets dat Leopold II, rijke industriëlen en avonturiers vroeger hebben uitgespookt. Trouwens zulke zaken gebeuren nu nog in van de wereld.

 • Danni Van Driessche

  Heeft het ook niet te maken dat het de vader is van! Waarom moet België zich excuseren? Wat kunnen wij Belgen anno 2020 er aan doen dat Leopold II zo heeft gehandeld. Hebben wij staan roepen dat we dit oké vonden. Denk het niet. En Mobutu , Kabila. Waarom zijn zij niet aangepakt of terecht gewezen. En dient Mevr Merkel haar nu ook te verontschuldigen toz van België. Awel wake up in Brussel. Als het zo gemakkelijk kan, begin maar aan uwe grote kuis

 • Vladimir De Leeuw

  Heel eigenaardig dat zo een land zo snel een zware straf uitvoert voor zo een licht vergrijp. Waarom kan dit in België niet? Waarom kunnen wij na, zelfs na de zwaarste beledigingen en daden van vandalisme en relschopperij, niet een paar mensen uitwijzen? En ook effectief uit het land zetten, niet enkel op papier?

 • Rachel Cousse

  Beste Belgische politiekers en rechters, ik hoop dat jullie hier iets van leren. In Congo moeten buitenlanders oppassen wat ze “zeggen of schrijven”, is het ongepast dan worden ze uit het land gezet, groot gelijk ! Maar doe hier dan AUB hetzelfde, met buitenlandse terroristen, moordenaars, verkrachters, dieven en drugdealers. Dan wordt het hier eindelijk terug leefbaar en het kost minder aan de belastingbetaler. Ik wil terug een leefbaar België.

 • Marcel Van Den Wouwer

  Dit is hoe dat het moet, als je als buitenlander je niet aan de wet houd dat mag je vertrekken (en niet eerst langst start gaan zoals hier). Het gaat in België nog rustig worden, met waarschijnlijk een te kort aan drugs en wapens