Drie Amerikaanse toeristen al jaar vast in Iran

De moeders van de rugzaktoeristen betogen voor hun vrijlating.
UNKNOWN De moeders van de rugzaktoeristen betogen voor hun vrijlating.

De Verenigde Staten hebben vandaag bij de Iraanse autoriteiten aangedrongen op de snelle vrijlating van drie Amerikaanse rugzaktoeristen die sinds juli vorig jaar in een Iraanse cel zitten omdat ze illegaal de grens zouden zijn overgestoken.

Volgens de VS is hun opsluiting "niet te verantwoorden". "We roepen Iran op het juiste te doen en de drie Amerikanen naar hun familie te laten terugkeren".

Per ongeluk
Morgen is het net één jaar geleden dat de Iraanse autoriteiten Shane Bauer, Sarah Shourd en Josh Fattal arresteerden. De drie jongeren, ervaren rugzaktoeristen, waren op trektocht door Iraaks Koerdistan en staken - vermoedelijk per ongeluk - de Iraanse grens over op een plaats waar geen markeringen stonden. De drie wilden een bezoek brengen aan de waterval Ahmed Awa, een populaire toeristische bestemming in het voor buitenlanders betrekkelijk veilig Iraaks Koerdistan.

Spionage
De Iraanse autoriteiten houden vol dat de drie aan het spioneren waren. Dat onder andere Shane Bauer ervaring heeft als oorlogsjournalist, speelt waarschijnlijk in het nadeel van de drie. De toeristen werden evenwel niet officieel in beschuldiging gesteld.

Geen ruil
Teheran verklaarde zich enkele maanden geleden bereid om de Amerikanen te laten gaan in ruil voor de vrijlating van Iraanse gevangenen die door de VS worden vastgehouden, maar Washington is tot hiertoe nog niet ingegaan op dat aanbod. De jongeren kregen in mei voor het eerst de toestemming om bezoek van hun familie te ontvangen. (belga/ep)