Dresden herdenkt 70ste verjaardag bombardement

Duizenden mensen vormden een levende keten door de binnenstad, een traditie geboren in 2010 toen voor het eerst op die manier werd geprotesteerd tegen vreemdelingenhaat.
AP Duizenden mensen vormden een levende keten door de binnenstad, een traditie geboren in 2010 toen voor het eerst op die manier werd geprotesteerd tegen vreemdelingenhaat.
Precies zeventig jaar geleden bombardeerden de geallieerden de Oost-Duitse stad Dresden met naar schatting 25.000 doden tot gevolg. Met herdenkingen, een moment van stilte, een menselijke keten maar ook met aandacht voor het zwarte verleden stond de stad - nu vooral negatief in het nieuws wegens de anti-islamitische beweging Pegida - stil bij de gebeurtenissen.

De ophef over de marsen en het geluid van Pegida was voor burgemeester Helma Orosz reden om de herdenking duidelijk in het teken van "openheid een tolerantie" te plaatsen. De wereld moet getoond worden waar Dresden werkelijk voor staat, aldus de politica.

Frauenkirche
's Ochtends begon in de Frauenkirche de herdenking. De hele dag konden mensen daar terecht om even stil te staan bij het bombardement. Om 14 uur werd het oorlogsgeweld met stilte herdacht op de centraal gelegen Neumarkt. De schijnwerpers werden daarna weer gericht op de Frauenkirche voor de officiële herdenking met onder anderen de Duitse president Joachim Gauck en de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby.

Wandeling langs daderplekken
De beweging 'Dresden nazi-vrij' nam de gelegenheid te baat om een zogenoemde wandeling langs daderplekken te organiseren. Op verschillende plekken in de stad laten de organisatoren zien dat Dresden "niet de onschuldige stad van kunst en cultuur was zoals ze tijdens en na de oorlog werd genoemd. SA en SS, Gestapo en dwangarbeid, haat en vervolging hoorden bij Dresden net als bij iedere andere Duitse stad".

Rond 18 uur vormden vele duizenden mensen een levende keten door de binnenstad, een traditie geboren in 2010 toen voor het eerst op die manier werd geprotesteerd tegen vreemdelingenhaat.

EPA
GETTY
EPA