Drastische beslissing: Berlijn verbiedt verhuur Airbnb-appartementen

Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.
Berlijn verbiedt het verhuren van hele appartementen aan toeristen via Airbnb en soortgelijke sites, om zo betaalbare woningen te beschermen. Door te dreigen met grote geldboetes, hoopt de Duitse hoofdstad het woningbestand op peil en de huren zo laag mogelijk te houden.

Door het succes van verhuursites is het aantal appartementen dat voor langere termijn kan worden gehuurd aanmerkelijk gedaald. Berlijn brengt daarom vanaf vandaag de nieuwe wet 'Zweckentfremdungsverbot' in stelling, ofwel het verbod om een woning aan de eigenlijke bestemming te onttrekken. Berlijners die toch hun appartement verhuren, kunnen een boete tot wel 100.000 euro krijgen. Ze kunnen nog wel een kamer verhuren, maar niet meer een complete woning.

Berlijn is niet de enige stad waar de Airbnb-appartementen voor problemen zorgen. In Amsterdam is een pand dat geschikt is voor tijdelijke verhuur algauw honderdduizend euro meer waard, waardoor een bubbel op de woningmarkt dreigt. De stad heeft het aantal verhuurdagen per jaar daarom beperkt tot zestig.