Drank en drugs leidden tot fatale speedbootcrash in Nederland

De schipper van de speedboot die op 3 oktober op de Maas bij het Nederlandse Cuijk op een vrachtschip botste, had alcohol gedronken en drugs gebruikt. Hij voer zeer waarschijnlijk te snel. Dat heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie bekendgemaakt na onderzoek door het Korps landelijke politiediensten. Door de aanvaring kwamen in totaal vier mannen om het leven.

De schipper maakte fouten, luidt de conclusie van het onderzoek. De schipper en opvarenden merkten het vrachtschip te laat op, waarschijnlijk omdat de voorsteven van de speedboot omhoog ging en omdat de boot van een sterk verlicht stuk op een donker stuk van de Maas kwam. De bestuurder van de speedboot overleefde de aanvaring niet en kan dus niet meer vervolgd worden.

Scherpte en reactiesnelheid
De politie denkt dat het gebruik van alcohol en verdovende middelen de scherpte en reactiesnelheid van de schipper aantastten. Ook een aantal opvarenden had gedronken maar de drie overlevenden valt geen strafbaar verwijt te maken, klonk het in een verklaring.

Nabestaanden en betrokkenen
De officier van justitie en de burgemeester van Gennep hebben de nabestaanden en betrokkenen gisteravond tijdens een besloten bijeenkomst op de hoogte gebracht van de uitkomst van het onderzoek. Ook de opvarenden van het vrachtschip zijn geïnformeerd.