Dramatisch record: Grootste aantal burgerslachtoffers in Afghanistan in 2014

AFP
De oorlog in Afghanistan heeft in 2014 het grootste aantal burgerslachtoffers geëist sinds de Verenigde Naties in 2009 de cijfers begonnen bij te houden. In 2014 zijn zo 3.699 burgers gedood en 6.849 anderen gewond geraakt. Dat maakte de VN-missie Unama vandaag in Kaboel bekend.

Het aantal dodelijke burgerslachtoffers nam in vergelijking met 2013 toe met een kwart, het aantal gewonden met een vijfde. Volgens het verslag van Unama vielen de meeste slachtoffers door gevechten op de grond, in plaats van zelfgemaakte bommen of andere tactieken. De voorgaande jaren maakten bermbommen de meeste slachtoffers.

Unama houdt regeringstegenstanders zoals de taliban verantwoordelijk voor 72 procent van de in 2014 gedode of verwonde burgers. Twaalf procent van de slachtoffers is dan gemaakt door de Afghaanse strijdkrachten en twee procent door de internationale troepen, wier gevechtsoperaties op het einde van het jaar afliepen. De VN-missie beschuldigt "conflictpartijen" ervan steeds meer gebruik te maken van explosieve wapensystemen als "mortieren, raketten en granaten, soms lukraak" en ook in door burgers bevolkte gebieden.

De door de Navo geleide coalitie trok de gevechtstroepen terug uit Afghanistan in december, maar een klein aantal buitenlandse soldaten zijn nog steeds actief, vooral voor training en advies. De coalitie zei zich in te zetten in sommige antiterreuroperaties en terug te vechten als de soldaten direct worden aangevallen.

Sinds 2009 registreerden de Verenigde Naties 17.774 dodelijke burgerslachtoffers in Afghanistan. Ook raakten 29.971 burgers gewond.